Food26.02.2021

New York Times haalt met carbonara-recept woede van heel Italië op de hals


Overal op het internet worden dagelijks een enorme hoeveelheid recepten gepubliceerd, vooral door foodbloggers. Uiteindelijk doet iedereen zijn best en levert een miskleun je hooguit de toorn van Gordon Ramsay op. Culinair journalisten worden langs een andere meetlat gelegd, zeker van een krant als de New York Times. Door het recept ‘Smoky Tomato Carbonara’ in NYT Cooking kreeg journaliste Kay Chun de hoon van heel Italië over haar heen.

Hoewel de journaliste aan het begin van het recept aangaf dat ze wist dat het recept niet voldeed aan een klassieke carbonara door de toevoeging van tomaten om het gerecht een fris zuurtje te geven. Hoewel de Italiaanse goegemeente dit nog door de vingers kon zien, ging het verderop helemaal mis in het recept toen ze doodleuk het Italiaanse wangspek (guanciale) verving door bacon én ook nog Parmezaanse kaas gebruikte in plaats van Pecorino.

Klassiek gerecht

Natuurlijk begon alle ophef op sociale media waar bijzonder veel gepassioneerde fijnproevers hun beklag deden. Over het algemeen was de consensus: dit komt in de verste verte niet in de buurt van een traditionele pasta carbonara. In plaats dat daarna de storm ging liggen, kwamen ook allerlei Italiaanse topchefs en zelfs de boerenvereniging Coldiretti in opstand tegen de ‘Smoky Tomato Carbonara’.

Koning Carbonaro

Zo spreekt de Italiaanse krant Corriere della Sera met chef Alessandro Pipero die in Rome bekendstaat als de ‘Cabonara Koning’. Hij was stomverbaasd: “Ik volg de NYT op Instagram en dacht dat het nep was. Het zou zijn alsof je salami in een cappuccino doet of mortadella in sushi. Kan allemaal, maar laten we het dan alsjeblief geen sushi noemen, zoals deze carbonara met tomaat geen cabonara is. Het is heel iets anders.”

De boerenvereniging Coldiretti is helemaal verbolgen: “Het publiceren van zo’n recept is een echt risico. Als zo’n nepgerecht navolging krijgt in de internationale keukens en op die manier zelfs de authentieke carbonara verdrijft, dan bagatelliseert het onze lokale specialiteiten die voortkomen uit unieke technieken en de regio.”

Authentiek Italiaans

Uit het relaas van de vereniging blijkt dat ze geen hoge pet op heeft van hoe internationaal omgegaan wordt met de Italiaanse keuken. Daarbij is pasta carbonara het Italiaanse recept dat in het buitenland het meeste wordt misbruikt. Maar ook met Caprese is buiten Italië van alles mis.

“Caprese wordt geserveerd met industriële kaas in plaats van mozzarella di bufala of fior di latte. Ook zijn er al zoveel gevallen van pasta pesto die wordt geserveerd met amandelen, walnoten of pistachenoten in plaats van pijnboompitten”, laat de vereniging weten.

Op het moment van schrijven staat het recept en de Instagram-post nog online bij NYT Cooking, dus of alle ophef indruk heeft gemaakt valt nog te bezien.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Zeker als je de keuken induikt voor speciale gelegenheden, zoals kerst, is het ideaal als je zelf niet hoeft na te denken over een uitgebreid diner. Een beetje van jezelf en een beetje van Hello Fresh.

Proeft04.12.2024

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

HexClad is een merk dat hard op weg is de kookwereld te veroveren door een meer innovatieve benadering van pannen die de voordelen van roestvrij staal en anti-aanbaktechnologie te combineren.

Gadgets15.11.2024

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur