Jumbo maakt tilapiaketen inzichtelijk via blockchain

Jumbo maakt tilapiaketen inzichtelijk via blockchain

Vorig artikel Volgend artikel

Supermarktketen Jumbo geeft klanten via blockchain de mogelijkheid om de reis die tilapia aflegt tot en met hij in de winkel ligt te volgen. Via de QR-code op de verpakking kan een klant toegang krijgen tot de verschillende stappen in het productieproces.

Via blockchain wordt inzichtelijk hoe de kwekerij, leverancier, distributeur en Jumbo zich inzetten voor verdere verduurzaming van deze kweekvis. De ze pilot sluit aan bij de ambitie van de supermarkt om haar keten transparanter te maken, voor verdere verbeteringen op het gebied van bijvoorbeeld biodiversiteit, mensenrechten en dierenwelzijn.

Beter inzicht

Hoewel aan produceren van kweekvis genoeg goede eigenschappen kleven, zijn er ook dingen op aan te merken op het vlak van biodiversiteit en mensenrechten. Vandaar dat het voor Jumbo belangrijk is om een goed beeld te krijgen van de tilapiaketen. Olaf de Boer, commercieel directeur bij Jumbo, zegt hierover: “Bij Jumbo vinden we het belangrijk om te weten met wie we zakendoen. Onze klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat de producten die we verkopen zijn geproduceerd met aandacht voor mens, dier en milieu.

En we merken dat klanten in toenemende mate willen weten waar hun eten vandaan komt. We hebben al veel inzicht in onze voedselketens door ons leverancierssysteem, keurmerkenbeleid en audit die we doen in risicovolle landen. Blockchain is een mooie toevoeging om de risico’s nog beter inzichtelijk te maken en zo nodig actie te ondernemen.”

De reis van tilapia

Via de blockchaintechnologie is het vanaf nu mogelijk om de reis die tilapia van kwekerij tot in de winkel te volgen. De vissen worden gekweekt en verwerkt in Indonesië, daarna worden de voorraden tilapiafilets diepgevroren verpakt en verscheept naar de Rotterdamse haven. Import en opslag in Nederland vindt plaats bij Seafood Connection in Urk. Vanuit Urk worden de diepvrieszakken aan Jumbo geleverd. Visverwerker Mayonna in Spakenburg ontdooit en verwerkt de vers verpakte visfilets op aanvraag van Jumbo. Die verkoopt zowel diepgevroren als vers verpakte tilapiaproducten in alle winkels.

JUMBO3439-infographic-herkomst-tilapia
(Afbeelding: Infographic gehele tilapiaketen)
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.