Jongvolwassenen niet zeker genoeg in de keuken, stappen niet uit comfortzone

Jongvolwassenen niet zeker genoeg in de keuken, stappen niet uit comfortzone

Vorig artikel Volgend artikel

Het is al vaker aangetoond dat mensen die graag koken het liefst iets maken dat ze al eens eerder hebben klaargemaakt. Echt experimenteren zit er in de keuken niet bij. Bij de groep Nederlanders tussen de 16 en 29 jaar ligt het zelfvertrouwen in de keuken op een zes of lager. Toch is dit ook de groep die juist graag de culinaire grenzen wil verleggen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van botermerk Lurpak.

Hierin geeft deze groep aan dat hij wel degelijk gemotiveerd is om zijn culinaire grenzen te verleggen, vooral op het gebied van variatie op tafel, het proberen van nieuwe smaken en het leren van nieuwe kooktechnieken. Het enige dat er echt aan ontbreekt: het vertrouwen in eigen kunnen in de keuken.

Vertrouwen in de keuken

Deze generatie van jongvolwassenen is erg enorm aan gewend om buiten de deur te eten en drinken. Daardoor staan ze minder in de keuken en hebben ze daar logischerwijs minder vlieguren gemaakt. Dat maakt dus dat ze wat minder vertrouwen hebben in de keuken. Daarom moedigt Lurpak iedereen aan om de mouwen op te stropen en de keuken in te duiken.

Onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 4 jongvolwassenen een recept nodig heeft om te koken. En het experimenteren met onbekende recepten, kooktechnieken en smaken is een uitdaging; zo vindt 1 op de 5 jongvolwassenen dit toch te spannend en grijpt daardoor vaak terug op hun ‘standaard’ repertoire.

Goede boter

Wil je gaan experimenteren in de keuken, dan is het van belang dat je goede ingrediënten hebt. Er zijn maar weinig chefs die niet geloven in: boter maakt alles beter in de keuken. Het Deense botermerk heeft daarom roomboterblokken van 200 gram die gemaakt zijn van 100% verse, volle Deense koeienmelk.

Vijf belangrijke kooktips:

  1. Have fun: Wees niet bang om vies te worden in de keuken. Goed eten hoeft niet altijd gestyleerd te zijn. Je mag heus losser koken en trots zijn op het feit dat je in de keuken staat!
  2. Haal verse kruiden in huis: of het nu rozemarijn is, of basilicum, salie of tijm, wat je ook hebt - kies één verse kruid en voeg het toe aan je gerechten. Dit tilt je gerecht naar een hoger niveau.
  3. Proef! En niet alleen met je mond, maar met al je zintuigen. Focus bijvoorbeeld op geluiden, geuren en texturen van je gerecht. Door aandacht te besteden aan de details van wat je doet, ontstaat er ruimte voor experimenteren. En dus meer variatie en vertrouwen.
  4. Kook met wat je hebt: hoe minder ingrediënten je in huis hebt, hoe creatiever en vindingrijker je moet zijn. Heb je geen tagliatelle meer? Probeer het eens met de fettuccine of pappardelle uit de kast. Net zo lekker! Zo kun je onbevangen en ontspannen aan de slag.
  5. Bak en braad met boter: roomboter zorgt ervoor dat de smaak van andere ingrediënten optimaal tot hun recht komen, voor het allerlekkerste resultaat.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies