Invriezen fruit levert handig ingrediënt op voor (room)ijs

Invriezen fruit levert handig ingrediënt op voor (room)ijs

Vorig artikel Volgend artikel

Het onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van Landbouw, the Agricultural Research Service, heeft vastgesteld dat fruitpoeders die verkregen worden bij het vriesdrogen van fruit de structuur en smaak van (room)ijs beter maakt.

Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat het fruitpoeder werkt als een stabilisator in het ijs. Hierdoor wordt de vorming van grote ijskristallen in het roomijs voorkomen. Als deze kleiner zijn, heeft ijs een romiger smaak en smelt het langzamer. Daarbij behoudt het ijs langer haar originele vorm doordat het smeltvocht door het fruitpoeder opgenomen wordt.

Aardbeien beste

Voor het onderzoek zijn allerlei soorten fruit gebruikt. De beste resultaten werden gemeten bij de verwerking van aardbeienpoeder in ijs. Dat ijs behield het langst haar originele vorm voordat het langzaam smolt. Bij bramen en frambozen waren de resultaten ook veelbelovend.

Volgens de onderzoekers zouden deze poeders verkregen uit fruit de standaard stabilisatoren bij de productie van ijs moeten vervangen. Want het sluit aan bij de trends in de voedingsindustrie waarbij consumenten steeds meer natuurlijke ingrediënten in producten willen zien.

Het gehele onderzoek genaamd ‘Functionality of freeze - dried berry powder on frozen dairy desserts’ is gepubliceerd op de website van Journal of Food Processing and Preservation.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies