Food19.12.2019

Glutenvrije en vegan oliebollen veroveren Nederland


We mogen 2019 typeren als het jaar waarin vegan eindelijk algemeen geaccepteerd werd én er daadwerkelijk veel smakelijke vegan-varianten verkrijgbaar zijn. Toch pakt op de valreep een ander stokpaardje nog even de gezamenlijke hoofdrol, namelijk glutenvrij. En wel omdat glutenvrije vegan oliebollen een ding zijn.

Bij de Zeeuwse bakkerij Bliek Meesterbakkers in Middelburg vliegen namelijk de glutenvrije kerststollen en oliebollen de deur uit. Drie jaar geleden is de bakkerij begonnen met het experimenteren op het gebied van glutenvrij (en vegan) en heeft er zelfs een speciale fabriek voor gebouwd.

Half miljoen oliebollen

In december bakken ze er een half miljoen glutenvrije oliebollen. Volgens de bakker is de vraag overweldigend naar de producten. Naast de gluten- en lactose vrije kerststollen en oliebollen heeft de bakkerij inmiddels ook: amandelstaven, bagels, cakes en gevulde speculaasstaven in het assortiment.

Bakker Jan de Muijnck vertelt aan Omroep Zeeland dat het een flinke klus is geweest om de juiste receptuur te vinden: “We wilden graag glutenvrije producten maken, maar we wisten niet waar en hoe. Omdat het ook niet duidelijk was of het allemaal wel zou lukken wilden we geen nieuwe fabriek bouwen. Dat was teveel risico.”

Heel Nederland

De zoektocht naar de juiste ingrediënten was een flinke, want een oliebol maken zonder bloem, melk, boter en eieren is eigenlijk gewoon onbegonnen werk. Toch is het de bakker gelukt en liggen zijn producten zelfs in het hele land in de winkel. Pieter Bliek van Bliek Meesterbakkers vertelt aan de omroep: “Vorig jaar hadden we de eerste oliebollen. Toen zijn er al rond de 120.000 verkocht. Ik denk dat we deze maand de half miljoen wel gaan halen. De bestellingen gaan nu het hele land door.”

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.