Fleur de Sel van Le Saunier de Camargue: een verhaal over Romeinen en flamingo’s

Fleur de Sel van Le Saunier de Camargue: een verhaal over Romeinen en flamingo’s

Vorig artikel Volgend artikel

Het verhaal achter sommige producten is gewoon te interessant om eens in te duiken. Zo ook het verhaal van het fleur de sel van het Franse Le Saunier de Camargue. Dit zout wordt al tweeduizend jaar op dezelfde manier gemaakt en daarin spelen algen, flamingo’s en de Romeinen een belangrijke rol.

Het Franse Augues-Mortes, wat zich laat vertalen als dode wateren, staat bekend om haar roze meren en bijzondere zoutvelden. In totaal gaat het om een beschermd natuurgebied van 8.000 hectare genaamd de Camargue waar meer dan 230 verschillende soorten vogels en 280 soorten planten leven. Niet voor niets dat het gebied onderdeel is van het Life Programma voor Milieu en Klimaat van de Europese Unie (EU).

Zoutwinning

Door het microklimaat met veel droge dagen, veel zon en wind in de Camargue blijkt het ideaal om zout te winnen. Dat wordt dan ook al 2.000 jaar gedaan. Het waren de Romeinen die een ingenieus netwerk van zoutbedden aanlegden. Die waren zo ingedeeld dat het zeewater op een natuurlijke manier verdampt en het zout in de bedden achterblijft. Dat gebeurt op de heetste dagen van het jaar in juli en augustus, dan kristalliseert er een dun laagje zout bovenop het water.

Zoutwerkers

De naam verwijzing fleur (oppervlakte) de sel refereert dus aan het zout bovenop het water. Maar wie of wat is de ‘Le Saunier’? Nou, dat blijkt een verwijzing naar de zoutwerkers (sauniers). Die scheppen het fleur de sel met de hand uit het water tijdens deze warme maanden. Het laatste mysterie rondom dit zout heeft te maken met de flamingo.

Roze meren

Want zoals op de afbeeldingen bij dit artikel te zien is, de meren hebben een roze kleur. Dit wordt veroorzaakt door de Dunaliella Salina, een kleine alg dat zich heerlijk voelt in ondiep zout water. Laat die nou ook voor een groot deel bestaan uit betacaroteen, een kleurstof die er voor zorgt dat het water een roze kleur krijgt. Er is een dier die dol is op deze algen: de pekelkreeft. Dat is weer een van de favoriete maaltijden van de flamingo en zo zie je die heel veel in en rondom de meren in de Camargue.

Fleur de sel

Als het zout geoogst wordt heeft het ook een kleine roze gloed, alleen gaat de kleur verloren als het zout wordt gedroogd. Wat overblijft zijn zoutkristallen van allerlei groottes die enigszins vochtig zijn. Het is het puurste zout dat op de wereld te vinden is met een delicate en toch intense zoutsmaak. Door deze kenmerken is het heerlijk als finishing touch bij allerlei hartige en zoete gerechten waarbij het zout op je tong wegsmelt.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies