Een eitje pocheren is met deze tips helemaal niet moeilijk

Een eitje pocheren is met deze tips helemaal niet moeilijk

Vorig artikel Volgend artikel

Hier op Eatly probeer ik met regelmaat tips te geven die het leven in de keuken makkelijker maken. Want vaak lijken bepaalde kooktechnieken of gerechten héél lastig, terwijl dat in de praktijk enorm meevalt. Het is eigenlijk altijd een kwestie van weten wat je moet doen en dit dan een paar keer uitproberen. Die vlieger gaat ook op bij het pocheren van eieren, want het is best simpel als je weet wat je moet doen.

Net als met het perfecte ei koken is het pocheren van een ei een kwestie van uitproberen en perfectioneren. Je hebt daarvoor alleen verse eieren, bijna kokend water met een beetje azijn en zout in en een beetje geduld. Dat is alles om thuis heerlijke avocadotoast met een gepocheerd eitje of Eggs Benedict te maken.

Tips vooraf

Zoals gezegd is het van belang om de meest verse eieren te gebruiken die je thuis hebt. Dat heeft er alles mee te maken met dat de eiwitten van die eieren beter intact blijven waardoor je een mooier gepocheerd eitje krijgt. Wil je weten hoe vers de eieren zijn? Dompel ze onder in een kom met water: de eitjes die zinken en op hun zij liggen zijn de meest verse. De minder verse eieren zijn gewoon te pocheren, alleen krijg je die nooit zo mooi gepocheerd als een vers ei.

Een scheutje witte wijnazijn toevoegen aan het water waarin je de eieren gaat pocheren zorgt ervoor dat de eiwitten van het ei steviger worden en zo de vorm van het ei behouden. Daarnaast altijd het water zouten met een royale hoeveelheid zout, dat voegt smaak toe. En inplaats van een tornado in het maken voor je het eitje erin laat glijden: maak er voor één gepocheerd eitje een timide draaikolkje van.

Ei pocheren

Zoals gezegd: een ei pocheren is niet moeilijk en om het te perfectioneren moet je het een paar keer uitproberen. Om je het zo makkelijk mogelijk te maken een stappenplan voor het pocheren van een een.

  1. Vul een pan voor tweederde met water en verwarm die tot het water een beetje begint te bubbelen maar nog niet kookt;
  2. Voeg dan azijn en zout toe. Een klein scheutje witte wijnazijn en een royale hoeveelheid zout.;
  3. Breek een ei in een kleine kom;
  4. Check of het water een klein beetje begint te bubbelen en maak dan een timide draaikolk in het water met de achterkant van een pollepel;
  5. Laat het eitje vanuit het kommetje voorzichtig in het oog van de draaikolk glijden. De beweging van het water zorgt er nu voor dat het eiwit zich om het eigeel wikkelt. Zet de timer op 3,5 minuut;
  6. Haal als het eiwit stevig is en de dooier vloeibaar met een schuimspaan het gepocheerde eitje uit het water en leg even op een keukenpapiertje om uit te lekken. Serveer daarna het gepocheerde eitje meteen in het gewenste gerecht.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies