Drie makkelijke manieren om een mango te snijden zonder te klooien met de pit

Drie makkelijke manieren om een mango te snijden zonder te klooien met de pit

Vorig artikel Volgend artikel

Een van de fruitsoorten die mensen lastig vinden om goed te snijden is de mango. Dat komt door de lange platte pit in het midden die lastig te verwijderen is. Gelukkig zijn er een paar makkelijke manieren om de pit eruit te krijgen en om langs de pit heen te werken. In dit artikel vind je drie makkelijke manieren om een mango te snijden.

Net als met een avocado ontpitten is het in dit geval ook weer zo: als je het eenmaal ziet, dan ga je het nooit meer anders doen. De mango is de afgelopen jaren in ons land door de opkomst van smoothies en allerlei internationale keukens makkelijk verkrijgbaar geworden. Door hoe ze geteeld worden, liggen mango’s het hele jaar door in de winkel.

Rijpe mango’s

Hoewel de verschillende kleuren van een mango altijd opvallen, zegt het niks over of ze rijp zijn er zijn namelijk verschillende soorten die qua grootte en kleur verschillen. Om te zien of een mango rijp is moet je ‘m oppakken. Als hij dan zwaar aanvoelt maar wel beetje meegeeft als je erin knijpt, zoals bij een avocado of perzik, dan is hij rijp. Maar een mango kun je in zoveel gerechten gebruiken, zo is een harde mango ideaal in een groene mango salade.

Mango’s snijden

  • Het snijden van een mango hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met een scherp mes en een snijplank kun je een eind komen als je het volgende doet:
  • Zoek de pit. De stengel zit aan het uiteinde van de mango en de pit loopt van de stengel naar het andere uiteinde.
    Snijd aan beide kanten op 0,5 cm van de pit van boven naar beneden, zo krijg je twee platte halve cirkels aan vruchtvlees met de schil eraan.
  • Met de schil naar beneden kun je nu de mango in blokjes snijden of in welke vorm je ze het liefst eet. Let daarbij wel op dat je alleen door het vruchtvlees snijdt en niet door de schil.
  • Met een lepel tussen de schil en het vruchtvlees schep je zo de blokjes of plakjes mango eruit.
  • Het vruchtvlees dat nog om de pit zit kun je er met een kleiner mesje afsnijden.

Glas gebruiken

Dit is eigenlijk meer een ‘hack’ om een rijpe mango snel te ontvellen, maar het is wel een verdraaid makkelijke manier. Het enige dat je nodig hebt is een stevige longdrink. Het snijden van de mango doe je op dezelfde manier als hierboven staat en de twee helften met schil overhoudt.

Om ze te ontvellen neem je een stevige longdrink en plaats je de onderkant over de rand zodat de ronding van het fruit op één lijn ligt met de ronding van het glas. Als je met je hand de mango naar beneden drukt valt het vruchtvlees zonder schil in het glas.

Mango ontpitten

In landen waar de mango groeit is al jaar en dag de beproefde methode om hem snel te snijden: snijd de mango verticaal door het midden. Trek de twee helften van elkaar en je houdt een helft over zonder pit en een waar die nog in zit. Die lepel je er heel makkelijk uit. Let wel: deze methode lijkt alleen te werken met wat kleinere mango’s die goed rijp zijn, bij anderen levert het vooral veel gedoe op.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies