Dit zijn de 10 heetste pepers ter wereld en hun Scovillewaarde

Dit zijn de 10 heetste pepers ter wereld en hun Scovillewaarde

Vorig artikel Volgend artikel

Iedereen heeft wel eens een bord eten voor zijn neus gehad waarbij je na een paar happen erachter kwam dat het te pittig voor je was. Iedereen heeft op dat gebied zijn eigen grens en sommigen omarmen die en anderen willen die het liefst verleggen. Rondom die laatste groep is een hele subcultuur ontstaan waarvoor het nooit pittig genoeg kan zijn.

Om objectief te bepalen hoe pittig iets is, wordt gebruikgemaakt van de Scoville-schaal. Op die schaal wordt alles gerangschikt op Scoville Heat Units (SHU): die meten de concentratie capsaïcine, de werkzame stof die ervoor zorgt dat je tong scherpte en hitte waarneemt. De schaal loopt van 0 (een paprika) tot in de miljoenen (heetste peper ter wereld) en geeft aan met hoeveel kopjes suikerwater er nodig zijn om de capsaïcine te verdunnen tot een neutraal niveau.

Hittezoekers

De schaal is in 1912 door Wilbur Scoville gemaakt en werd redelijk subjectief gebaseerd op de smaak van testers. Inmiddels is de wetenschap zo ver dat de hoeveelheid capsaïcine in een peper (of ander voedsel) precies kan worden gemeten. Want hoe had Scoville ooit kunnen bevroeden dat mensen zelf ‘Frankenstein-pepers’ zouden gaan kweken die honderden keren pittiger waren dan alles wat in de natuur voorkomt?

10 heetste pepers ter wereld

Een tijdje geleden schreven we al een artikel over brandweermanen (who else?) die met de heetste peper ter wereld een bier hadden gebrouwen. En in het boek Hete Pepers van Jeroen Hazebroek lees (en leer) je echt alles over pepers; van zelf kweken tot pepers fermenteren. Om je een klein voorbeeld te geven van de pittigheid van onderstaande pepers, tabasco heeft een pittigheid van 7.000 Scoville-eenheden.

10. Bhut Jolokia Chocolate (tussen de 800.000 en 1.001.304 SHU)

Deze Indiase peper is een neef van de ‘normale’ Bhut Jolokia die iedereen kent onder zijn Amerikaanse naam: de Ghost Pepper. De Chocolate-variant is een zeldzame permutatie van de rode Ghost Pepper en dankt zijn naam naast zijn kleur ook aan zijn bedrieglijke zoete smaak. Met zo rond de miljoen SHU is hij net zo notoir pittig als zijn neef. Chefs over de hele wereld hebben de peper gebruikt in curry’s en chutneys die je smaakpapillen letterlijk en figuurlijk in vervoering brengen. Daarnaast wordt hij ook gebruikt op hekken om op hol geslagen olifanten af te weren en in militaire wapens.

9. Bhut Jolokia (tussen de 800.000 en 1.001.304 SHU)

Zoals je gelijk ziet hebben de twee neven eenzelfde Scovillewaarde, door de zoete smaak van de Chocolate-versie staat hij om 10 en de ‘normale’ Ghost Pepper op nummer 9. Deze rode-versie zie je het meest in India en over de hele wereld opduiken voor allerlei wedstrijden in restaurants en natuurlijk ook Youtube-challenges.

8. 7 Pot Chili (net over de 1.000.000 SHU)

Als je naam afgeleid wordt van het feit dat je genoeg kruiden herbergt voor het maken van zeven ketels stoofpot, dan valt wel aan te nemen dat je een goede pittigheid hebt. Deze kleine pittige bom komt van Trinidad en het is niet de laatste peper uit de Caraïben in deze lijst. Hij wordt gebruikt in stoofschotels, marinades en hete sauzen. Wat aan zijn uiterlijk opvalt: hij heeft allemaal bultjes aan de buitenkant die hem een textuur geven die lijkt alsof hij zichzelf van binnenuit kookt. Gezellig!

7. Spanish Nagra (1.086.844 SHU)

Qua buitenkant heeft de Spaanse Naga hetzelfde euvel als de 7 Pot. Waar die laatste het waarschijnlijk komt op natuurlijk wijze, is dat bij de Spaanse Nagra niet helemaal geval. Die wordt namelijk gekweekt onder unieke omstandigheden: binnen in afgesloten plastic tunnels onder dwaze temperaturen om de pepers zo pittig mogelijk te krijgen. Ze worden op het eiland Gibraltar gekweekt dus dat maakt dat er niet echt traditionele gerechten mee worden gemaakt. Wel is de Spanish Nagra in heel West-Europa verkrijgbaar.

6. Infinity Chili (1.176.182 SHU)

Met de Spanish Nagra hebben we eigenlijk de aftrap gegeven aan de ‘Frankensteiners’. Want veel van de heetste pepers ter wereld groeien niet in de natuur, maar zijn gekweekt door hittemonsters. Een van hen is Nick Woods, hij kweekte de Infinity Chili in Groot-Brittanië om daarmee een wereldrecord te vestigen. Dat lukte hem, alleen stootte de nummer 5 op de lijst hem na twee weken van zijn troon. Hij heeft trouwens net als de voorgaande twee een gerimpelde textuur.

5. Naga Viper (1.382.118 SHU)

De Naga Viper is eigenlijk de peperversie van een bidsprinkhaan. De plant waaraan deze peper groeit kan namelijk geen nakomelingen krijgen. Dat komt doordat het een kruising is van de rassen: Naga Morich, Bhut Jolokia en Trinidad Scorpion. Er zijn dus ook geen zaden of iets te vinden ergens, behalve bij de kweker en het brein achter deze hybride soort: Gerald Fowler. Weet wel: op de wachtlijst staan enkele duizenden gegadigden.

4. 7 Pot Douglah (tussen de 923.000 en 1.853.396 SHU)

In Disney-termen is de 7 Pot Douglah (ofwel Chocolate 7 Pot) de valse stiefzuster van de 7 Pot Chili. Deze peper heeft een donkerbruine, zelfs paarse, kleur net een gerimpelde textuur. Net als de andere 7 Pot komt ze ook van Trinidad. En misschien wel het meest bizarre aan deze peper is dat ze wordt geroemd om haar volle fruitigheid. Je vindt deze peper dan ook zonder probleem terug in chutneys, curry’s en sauzen.

3. Trinidad Scorpion Butch T (1.463.700 SHU)

We zijn nu in de top 3 beland van heetste pepers ter wereld en hier begint de gekte pas echt. De Trinidad Scorion Butch T is een variant van de Trinidad Scorpion die gekweekt is door Butch Taylor, eigenaar van Zydeco Hot Sauce in Mississippi. Net als de andere Trinidad Scorpions is hij klein en rood en te pittig voor worden. Wil je er mee koken dan heb je veiligheidsuitrusting nodig, dus: masker, handschoenen en een pak. Geen grap! Er zijn chefs die met wat minder beveiligingsmaatregelen ermee hebben gekookt en die hebben tot twee dagen (!) geen gevoel gehad in hun handen.

2. Trinidad Moruga Scorpion (2.009.231 SHU)

Dit was de eerste peper die door de grens van 2 miljoen SHU brak en daarmee jarenlang het wereldrecord voor pittigheid in handen heeft gehad. Natuurlijk komt Moruga Scorpion van Trinidad en hij groeit daar in het wild. De vruchten aan een plant hebben ongeveer de grootte van een golfbal en ze bevatten evenveel capsaïcine als 25 milliliter pepperspray (politiekwaliteit). Net als de Douglah wordt hij geroemd om zijn fruitige smaak. Hij wordt in zeer kleine hoeveelheden aan gerechten toegevoegd voor een explosie van smaak.

1. Carolina Reaper (tussen de 1.569.383 en 2.200.000 SHU)

In november 2013 werd de Carolina Reaper bekroond als heetste peper ter wereld ooit gekweekt. Tot op heden heeft nog niemand deze creatie van de Amerikaan Ed Currie van zijn troon heeft kunnen stoten. Hij is de eigenaar van PuckerButt Pepper Co. en heeft om de Carolina Reaper te creëren een peper van het eiland St. Vincent met een peper uit Pakistan gekruist. In het filmpje hierboven legt hij alles uit over de creatie. En hier beneden staat een aflevering van Hot Ones waarin hij geproefd wordt.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies