Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Vorig artikel Volgend artikel

Op de School voor Journalistiek heb ik altijd geleerd dat veel onderwerpen voor artikelen uit je eigen verwondering voortkomen. Zo had ik gister een gevalletje dat de planning op het laatst moment wijzigde en ik even snel iets wilde koken. Maar hoe snel krijg je vlees ontdooid als je het net uit de diepvries hebt gehaald? Dit is de snelste manier.

Normaal als je vlees wil ontdooien haal je het ’s middags uit de diepvries en zet je het op de aanrecht. Of je haalt het de avond van tevoren eruit en zet het bevroren vlees op een schaaltje in de koelkast. Dat laatste is uiteindelijk de beste manier om vlees te ontdooien. Dat zit hem er vooral in dat op deze manier schadelijke bacteriën de kleinste kans hebben om zich te ontwikkelen en krijgt het vlees genoeg tijd om de ijskristallen te absorberen.

Vlees ontdooien

Als je niet uren de tijd hebt om je vlees te ontdooien moet je het over een andere boeg gooien. Dan zijn een schaal, lauwwarm en koud water je beste vriend. Als je het een beetje goed aanpakt dan is deze snellere manier ook nog eens goed genoeg om de kans op schadelijke bacteriën zo klein mogelijk te houden.

Snelste manier

Als het vlees in een verpakking zit haal je het eruit, maar als het vacuüm is getrokken of in een diepvrieszak zit is het helemaal perfect. Om het te ontdooien vul je een schaal met lauwwarm water en die zet je in de gootsteen. Hierna draai je de koude kraan open en laat deze druppelen. Het druppelen zorgt er namelijk voor dat de temperatuur in de schaal constant blijft waardoor het ontdooien wordt versneld.

Daarnaast zorgt dit er ook voor dat het water in beweging blijft en zodoende de groei van bacteriën zo klein mogelijk blijft. Voor de rest laat je het water volledig het werk doen en laat je het vlees in de schaal liggen totdat het helemaal ontdooid is. Bij kleine stukken vlees duurt dit korter dan grote stukken vlees.

Let wel op dat als je deze methode bij die laatste doet dat je het vlees niet langer dan drie uur in de schaal blijft liggen. Dit in verband met bacteriën.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies