Deze 7 dingen moet je weten over de Surinaamse keuken

Deze 7 dingen moet je weten over de Surinaamse keuken

Vorig artikel Volgend artikel

In het artikel over het Surinaams familiebedrijf achter de producten van Faja Lobi kwam het al naar voren: onze kennis over de Surinaamse keuken is echt wel wat minder dan bijvoorbeeld de Indonesische. Vandaar dat we in dit artikel kijken naar veelgebruikte ingrediënten en benamingen in de Surinaamse keuken waar je eigenlijk niet precies van weet wat het is.

Bakabana (gebakken banaan) kennen we inmiddels allemaal wel, alleen dan wel onder de naam pisang goreng. Het is gewoon hetzelfde. Cassave zien we ook steeds vaker voorbijkomen, vooral in de vorm van chips. Als je cassave bakt, krijg je telo. En dat wordt weer vaak gegeten met bakkeljauw zo krijg je gewoon een Surinaamse variant van Fish & Chips.

Moksi Meti

In ieder Surinaams eettentje kun je Moksi Meti bestellen. Veel mensen hebben wel het idee dat het iets met vlees te maken heeft, maar niet precies mat. Letterlijk betekent het gemengd vlees. Dus als je het ergens bestelt, krijg je bami of rijst met verschillende soorten vlees. Vaak wordt er dan gekozen voor kip en varkensvlees, maar in sommige gevallen ook voor doks (eend).

Curry, kerrie of masala

Eigenlijk zijn curry, kerrie en masala alle drie een verzamelnaam voor een mengsel van kruiden en specerijen. Masala komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar Suriname. In masala zit altijd komijn, kardemom en koriander met daarbij nog andere kruiden en specerijen die geroosterd worden.

In de Surinaamse keuken wordt masala gebruikt bij het maken van sambals en chutneys. Toch zie je vaak 'garam' masala in recepten opduiken, dat is een verwijzing naar de heetheid van de masala. Simpel gezegd: garam masala is pittiger dan een normale masala.

De Britten noemden de masala die uit India kwam curry. Je kan dus concluderen dat masala en curry hetzelfde zijn. Kerrie daarentegen heeft qua specerijen en kruiden veel overlap, alleen worden die niet geroosterd. Vandaar dat kerrie een duidelijk andere smaak heeft dan masala.

Trassi

Trassi is dan weer een product dat je regelmatig ziet in de Zuid-Aziatische keuken en natuurlijk ook in de Surinaamse. Het is niet meer dan een garnalenpasta van gefermenteerde garnalen met een enorm eigenzinnige geur en smaak. Dat maakt het een bijzondere smaakmaker. Mocht je het niet kennen, het heeft wel echt een penetrante geur.

Roti

Voor iedereen die het nieuwe seizoen van MasterChef Australia op Net5 volgt, lijkt het waarschijnlijk alsof een roti een Australisch flatbread is. Dat klopt natuurlijk niet! Roti is van oorsprong Hindoestaans en hét nationale gerecht van Suriname. In het Hindi betekent roti brood en dat is hoe in allerlei andere wereldse keukens het ook gebruikt wordt: als flatbread bij een gerecht. Het Surinaamse gerecht bestaat logischerwijs dan ook uit een flatbread met kip, aardappelen en kousenband.

Bakkeljauw

Gedroogde en gezouten kabeljauw die ook wel bekend staat als klipvis of stokvis. De verschillende benamingen komen door verschillende betekenissen. Stokvis is gedroogde vis en klipvis wordt altijd eerst gedroogd. Op de Antillen en in Suriname wordt die laatste variant bakkeljauw genoemd (heerlijk op een broodje).

Kousenband

Als je ergens kousenband ziet liggen, kan het bijna niet anders dat je denkt aan sperziebonen. Er zit echt wel wat overlap alleen is kousenband veel langer, de smaak is een stuk intenser en pittiger. In Azië en Suriname wordt kousenband veel gebruikt en er zijn dan ook twee verschillende soorten: Thaise en Surinaamse kousenband.

Zoutvlees

Zoutvlees kent net als een paar van de bovenstaande voorbeelden verschillende namen, zoals masterbeef en Sowtu Metie. In Suriname is dit het populairste vleesproduct en wordt via een uniek zoutings- en rijpingsproces bereid. Het vlees dat hiervoor gebruikt wordt, komt van speciaal geselecteerde stieren. Je kan masterbeef komen in pakjes van 200 gram tot emmers van 12,5 kilogram.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies