De winnaars van de eerste Vegan Cheese Awards

De winnaars van de eerste Vegan Cheese Awards

Vorig artikel Volgend artikel

Tijdens de zesde editie van VeggieWorld in Utrecht afgelopen weekend werden voor het eerst de Vegan Cheese Awards uitgereikt door ProVeg Nederland. Voor het publiek was de blauwaderkaas van Max&Bien de grote winnaar. Bij de jury viel de vegan brie Petit Lorrain van het Franse Petit Veganne het meest in de smaak.

Veganistische kaas heeft de afgelopen jaren flinke sprongen gemaakt. Voorheen was het aanbod klein en vaak echt niet te nassen. Op Gastvrij Rotterdam vorig jaar hebben we voor het eerst vegan kaas geproefd die je op een kaasplank nooit zou herkennen als vegan. Dat is dus top!

Vegan Cheese Award

Tijdens het evenement afgelopen weekend was een recordaantal vegan kaasmakers aanwezig. Veerle Vrindts, directeur ProVeg Nederland, over de ontwikkelingen: “Veganistische kazen benaderen inmiddels de smaak van kaasjes op basis van zuivel. We verwachten dat vegan kaas na plantaardige melk en vleesvervangers voor de volgende grote doorbraak op plantaardig gebied gaat zorgen.”

De winnaars

Via een app konden bezoekers hun favoriete kaas kiezen. De publieksprijs ging naar de blauwaderkaas van Amsterdamse kaasmakers Max&Bien. Op basis van cashewnoten maakt het bedrijf een ‘Blue veined cheese in grape leaves’ met dezelfde culturen die ook worden gebruikt bij het maken van blauwaderkaas. De kaas rijpt daarna nog twee maanden om een karakteristieke en pittige smaak te creëren.

De zevenkoppige jury was onder de indruk van de vegan brie Petit Lorrain. “Als het donker zou zijn, dan zouden kaasliefhebbers het verschil niet proeven met een echte brie”, zegt juryld Nadia Zerouali over de kaas.

Jury

De jury bestond uit: Nadia Zerouali (culinair journalist), Michiel Bussink (culinair journalist), Sarah Puozzo (food writer), Martine van Haperen (vegan food professional & voedingscoach), Mark Kulsdom (sociaal ondernemer), Lieske van der Waals (hoofdredacteur De Hippe Vegetariër) en Onno Kleyn (culinair journalist).

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies