Cosmic Crisp: de appel die een jaar houdbaar is

Cosmic Crisp: de appel die een jaar houdbaar is

Vorig artikel Volgend artikel

Hij gaat een ware revolutie in de appelindustrie veroorzaken: de Cosmic Crisp. Het heeft twintig jaar geduurd om de appel te ontwikkelen. Het is een kruising tussen een Enterprise en een Honeycrisp en is naar verluid één jaar houdbaar in de koelkast.

De appel wordt deze week voor het eerst verkocht in Amerikaanse winkels. Hij is de afgelopen twintig jaar ontwikkeld aan de Washington State University. Daar werd de soort voor het eerst in 1997 geteeld. De afgelopen drie jaar hebben in het teken gestaan van het planten van appelbomen en het telen ervan. Boeren in de staat Washington hebben een decennium lang de exclusieve teelrechten.

Zoete appelsoort

De Cosmic Crisp dankt zijn naam aan de kleine heldere puntjes op de donkerrode schil van de appel. Dat deed aan het heelal en de kosmos denken. Op de website valt te lezen dat de appel ‘een opmerkelijk stevige en frisse textuur heeft en verrassend zoet is’. Hij heeft van nature een hogere zuurgraad en suikers in zich. Daarbij komt volgens hen ook nog eens bij dat de appel na het snijden van nature langzamer bruin wordt én zijn textuur en smaak langer dan een jaar kan bewaren.

Boomgaarde Legacy Orchard
(Afbeelding: Een van grootste boomgaarden waar de Cosmic Crisp in Washington wordt geteeld, Legacy Orchard - Cosmic Crisp)

Eerste verkopen

Ongeveer 450.000 dozen Cosmic Crisps zijn naar retaliers in de VS gestuurd. De producenten verwachten dat de verkopen in 2020 naar 2,1 miljoen dozen groeien. Met deze lancering is naar verluidt 10 miljoen dollar gemoeid. In 2017 zijn de eerste 600.000 Cosmic Crisp-bomen aan boeren in Washington verkocht. Sindsdien zijn er meer dan 10 miljoen bomen gepland. De verwachting is dat als de appels aanslaan in de VS dat ze ook de oversteek gaan maken naar Europa.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies