Food22.10.2019

Bourgondisch genieten zonder vlees: Beste Brabantse Borrelplank gelanceerd


In de Korte Putstraat in Den Bosch werd afgelopen zondag de Beste Brabantse Borrelplank gelanceerd. Rond het perfecte tijdstip om te borrelen ontstond er in de straat een borrelplank van ongeveer 30 meter. Die lag bezaaid met allerlei bourgondische borrelhappen, maar dan wel zónder vlees.

De plank is een initiatief van We Are Food (onderdeel van FoodUp!Brabant) en is samengesteld door Dutch Cuisine. Het doel van de initiatiefnemers is om de plak bij zoveel mogelijk horecaondernemers op de kaart te krijgen. Op die manier kan iedereen in Brabant bourgondisch borrelen mét impact. De borrelplank bestaat namelijk voor 80% uit producten van Brabantse makelij.

Rondje evenaar

Met 1 borrelplank bespaar je elf autokilometers t.o.v. een klassieke borrelplank met vlees. Bij honderd planken bespaar je 4,5 vlucht van Amsterdam naar Parijs en bij 3.576 planken bepsaar je zelfs een rondje om de evenaar met de auto. De besparing wordt vooral geleverd door de Brabantse producten op de plank.

Zo bevat de plank onder andere: een vegetarisch worstenbroodje van Houben, falafelballetjes van BOON, geitenkaas van de Bettinehoeve, Brabants roggebrood van Soma en bonenballetjes van Schouten. De snacks op de plank zijn goed voor mens, dier en milieu en hebben mede daardoor een lage impact op het klimaat.

Beste Brabantse Borrelplank
Beste Brabantse Borrelplank

Impact menu

De plank is samengesteld door Dutch Cuisine. Die heeft als doel om de menukaarten in de horeca verder te verduurzamen. Zij stellen daarvoor in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland impactmenu’s samen. Marjan Pijnenburg, bestuurslid Dutch Cuisine, over de borrelplank: “Met deze borrelplank is het mogelijk een nog groter publiek te bereiken en dus nog meer impact te maken. Daarnaast lanceren we deze maand nog iets bijzonders in Brabant. In samenwerking met VisitBrabant hebben we een nieuwe route ontwikkeld die de bourgondische cultuur en innovatie kracht van Noordoost-Brabant beleefbaar maakt voor bezoekers. Dutch Cuisine restaurants, producenten, landschappen en cultuurmakers worden op deze manier gepresenteerd aan binnen- en buitenlandse toeristen.”

De eerste versie van deze bourgondische plantaardige borrelplank is vanaf nu leverbaar voor de horeca via Sligro in Den Bosch en online.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.