Belgische Van Dissel kookt zalm in vaatwasser tijdens tv-programma

Belgische Van Dissel kookt zalm in vaatwasser tijdens tv-programma

Vorig artikel Volgend artikel

De Belgische viroloog Marc van Ranst was te gast in het VRT-programma Het Huis. Dat is een mix van de Nederlandse programma’s Villa Felderhof en 24uur met… . Van Ranst werd het gezicht van de Belgische pandemiebestrijding en sprak in het human interest programma over wat dit allemaal met hem deed. Rond het avondeten dook hij de keuken in en verbijsterde hij de presentator door zalm klaar te maken in de vaatwasser.

Het klinkt misschien enorm bizar koken met een vaatwasser, maar het is (onder studenten) jaren geleden echt een ding geworden. Van Ranst noemt zichzelf een ‘aardige’ chef en zegt al jaren zalm en papillotte zo klaar te maken. Zeker als het voor een grotere groep is, dan werkt deze methode in zijn ogen als een zonnetje. Hij verrast dan ook de eerder verbijsterde presentator met het eindresultaat.

Zo werkt het

Logisch is het waarschijnlijk niet, maar je kan bepaalde gerechten of producten koken in een vaatwasser. Waar een oven werkt met hete lucht zit er in een vaatwasser warmte-elementen en knalt er zo ook warm water in rond. Als je de ingrediënten dan in een pot, diepvrieszak of en papillotte er inlegt worden die dus verwarmd.

Zo is het enigszins vergelijkbaar met iets sous vide bereiden. Je doet iets in een pot of zak die je daarna verwarmt in een bad warm water met een constante temperatuur. Helaas is dat laatste niet mogelijk in een vaatwasser. De temperatuur fluctueert nogal. Maar zoals Van Ranst in Het Huis heeft laten zien: een ingrediënt als zalm is er qua temperatuur goed in te bereiden.

Geinig experiment

Hoewel de Belgische viroloog bloedserieus is als het gaat over de zalm bereiden in de vaatwasser is het eigenlijk alleen leuk als experiment. Misschien heb je ineens veel gasten over de vloer, misschien is de oven kapot of misschien ben je nog student, dan is het gewoon geinig om eens te proberen.

Hoe graag Van Ranst dit over wil laten komen als een doodnormaal iets, er is geen fatsoenlijke reden te bedenken waarom je ooit serieus iets klaar wil maken in de vaatwasser. Er is namelijk altijd een betere manier te bedenken om iets te bereiden.

Het kon trouwens ook niet anders dat de Myth Busters ooit dit fenomeen hebben onderzocht. In het onderstaande filmpje zie je hoe ze checken of je lasagne (!) klaar kan maken in een vaatwasser.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies