Algen en zeewier in opmars als gezonde vis- en vleesvervanger

Algen en zeewier in opmars als gezonde vis- en vleesvervanger

Vorig artikel Volgend artikel

Waar er voor vlees, kip en kaas al zeer smaakvolle plantaardige vervangers zijn gevonden, blijft het op het gebied van vis enigszins ander. Het lijkt erop dat algen en zeewier een functie kunnen vervullen als vis- en vleesvervangers. Dat komt naar voren uit verschillende webinars van de European Algae Biomass Association (EABA).

Wereldwijd worden er grote stappen gezet op het gebied van duurzame vis(vangst). Het kijken naar plantaardige visvervangers die door verschillende bedrijven zoals het Franse Odontella worden geproduceerd is zeer interessant. Het bedrijf maakt namelijk zalm van microalgen.

Plantaardige vis

Plantaardige vis wordt volgens zakenblad Forbes de volgende veganistische trend. Dat heeft er bijvoorbeeld mee te maken dat zeewier hoge gehaltes eiwitten heeft en zodoende een alternatief kan bieden voor eiwitrijk vlees of vis. Dat zelfde geldt voor algen die op termijn een goede bron aan proteïne kunnen zijn.

Zeewier

Een van de sprekers was producent Willem Sodderland. Zijn bedrijf Seamore maakt voedingsproducten op basis van zeewier zoals pasta en chips. Hij vertelde over de opmars van zeewier het volgend: “Zeewier is hot, niet alleen bij influencers en foodies, maar het is nu zelfs verwerkt in de nieuwste smaak van Cup a Soup. Zelf ben ik in 2015 begonnen met de verkoop van zeewierproducten. Binnen drie jaar lagen we bij meer dan 1.000 grotere en kleinere winkels. Niet alleen de kleine speciaalzaken verkopen onze producten, maar ook grotere winkelketens zoals Lidl.”

Tot op heden is er wel belangstelling voor de producten maar is het assortiment nog niet groot. Dat maakt het dat nog weinig mensen echt kennis hebben genomen van algen en zeewier als vlees- en visvervangers. De EABA en verschillende ondernemers verwachten dat we aan het begin zijn van deze nieuwe plantaardige trend.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies