Lima brengt nieuwe smaken drinkazijn op de markt

Lima brengt nieuwe smaken drinkazijn op de markt

Vorig artikel Volgend artikel

Het woord drinkazijn triggert de smaakpapillen waarschijnlijk niet gelijk, vandaar dat we in Nederland de Engelse benaming drinking vinegars of shrubs hebben overgenomen. De gefermenteerde drankjes zijn een eeuwenoude Japanse traditie. De Belgische voedingsproducent Lima brengt er drie op de Nederlandse markt.

Fermenteren klinkt altijd heel spannend, maar is dat niet. Bij fermentatie zetten bacteriën, schimmels of gisten bepaalde stoffen om in een product. Daardoor verandert de zuurgraad, smaak, geur en het uiterlijk. Micro-organismen maken enzymen aan, waardoor het product beter verteerbaar en langer houdbaar wordt. Het proces is van oudsher een manier om voedsel te langer houdbaar te maken en er wordt een heilzame werking aan toegeschreven.

Drinking Vinegars

De drie nieuwe drinking vinegars zijn vegan, honderd procent biologisch en zonder toegevoegde suikers. Er zin drie smaken: appel, gember kurkuma en granaatappel. Appel bestaat uit appelazijn van biologisch geteelde appels. Door de vergisting en azijnzuurfermetatie is de Drinking Vinegar Appel gepasteuriseerd, ongefilterd maar vol van complexe smaken.

De gember kurkuma variant heeft als basis de bovengenoemde appelazijn met de toevoeging van gember en kurkuma. Daardoor wordt het drankje fris, zoet en pittig. De granaatappel versie wordt gemaakt door granaatappels te laten vergisten tot granaatappelwijn die daarna azijnzuurfermentatie ondergaat. Dat maakt het een bijzonder verfrissend en dorstlessend drankje.

Mogelijkheden

Het mooie van alle drie de varianten is dat ze niet alleen als drankje te gebruiken zijn. Je kan een scheutje toevoegen aan een glas water of kruidenthee, je kan er een vinaigrette of saus van maken voor bij een gerecht, maar de drinkazijns zijn ook heel goed te gebruiken in een cocktail of mocktail. Zolang je de juiste balans weet te behouden. Dat maakt de drankjes ook juist zo interessant. Op voorhand lijkt het echt geen goed idee, bij de eerste slok twijfel je nog, maar daarna ben je verkocht. Het meest bijzondere vonden we de gember kurkuma, al zijn het alle drie heel lekkere, verfrissende drankjes.

mocktai
(Afbeelding: Te gebruiken als vinaigrette of in een mocktail - Lima)
Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies