De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
In maart kwam het nieuwtje naar buiten dat Hooghoudt een wereldprimeur had door de eerste jenever te produceren van regenwater: de Hemelwater Jenever. Het idee van de limited editie is om het gebruik van drinkwater en wateroverlast verminderen. Er zijn van de Hemelwater Jenever slechts 700 flessen gebotteld voor de verkoop.
Aan het recept van de Jonge Graanjenever zijn onder meer de volgende natuurlijke smaken toegevoegd: jeneverbes, iriswortel, venkelzaad, kardemom, steranijs, vlierbloesem en peer om zo een zachte en zuivere jonge jenever te krijgen. Die zijn verwerkt met een unieke blend van zuiver gestookte graanalcohol met een flinke scheut moutwijn. Aangezien de moutwijn in een koperen ketel is gestookt, krijgt de jenever daardoor een rijke smaak. De extra toevoeging van Drentse heidehoning zorgt voor een zoetje.
Verspilling drinkwater
Meesterdistillateur Frank Leystra heeft naast het vinden van een mooie balans tussen bovenstaande ingrediënten ook gebruik mogen maken van gezuiverd regenwater afkomstig van de Groningse grond van de distilleerderij. Zo hoeft de distilleerderij geen drinkwater te verspillen en uit onderzoek blijkt dat dit kan leiden dat er 50% minder drinkwater wordt gebruikt en kan het lokaal op het bedrijventerrein in Groningen waar de distilleerderij gevestigd is een oplossing zijn voor de wateroverlast.
Ontdekking
Voor algemeen directeur van Hooghoudt, Arno Donkersloot, past deze wereldprimeur bij het DNA van de distilleerderij: “Het creëren van de eerste jenever wereldwijd uit regenwater past perfect bij de ontdekkingstocht die Grietje en Hero Jan Hooghoudt in 1888 zijn gestart. Alleen door te vernieuwen, uitdagingen aan te gaan en ten diepste te begrijpen waar je voor staat, kun je als familiebedrijf relevant blijven voor toekomstige generaties. Innovatie en technologie horen hierbij.”
Voor iedereen die benieuwd is naar de Hemelwater Jenever wordt het door de oplage nog een kleine zoektocht om er een te bemachtigen. Hij ligt nog maar bij een select aantal slijterijen in de schappen.
Verder lezen over Drank

Lifestyle29.08.2024
Feestje? Zo dek je de eettafel extra feestelijk!

Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Gezond24.05.2024
Nieuwe gel zorgt dat je nooit meer een kater hebt

Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Drinks28.06.2023
Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Drinks25.06.2023
Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Drinks25.06.2023
Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten
Verder lezen over Jenever

Tipt08.04.2024
Schiedam de distilleerstad van Nederland opent het jeneverseizoen

Drinks25.06.2023
Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten

Drinks01.05.2023
Rotterdam krijgt eerste Kopstoot Festival tijdens het IDDF

Drinks22.03.2023
Iconisch gedistilleerde drankmerk Rynbende maakt na 40 jaar een comeback

Drinks30.11.2021
Hooghoudt lanceert nieuwe gelagerde jeneverlijn met een trio jenevers

Drinks25.06.2021
Kever brengt met Canned Cocktails pre-mixed cocktails in blik op de markt

Proeft08.06.2021
Scapegrace Black: Deze natuurlijke zwarte (!!) gin is niet alleen qua kleur speciaal

Drinks08.06.2021