Jenever van regenwater is wereldprimeur voor Hooghoudt

Jenever van regenwater is wereldprimeur voor Hooghoudt

Vorig artikel Volgend artikel

In maart kwam het nieuwtje naar buiten dat Hooghoudt een wereldprimeur had door de eerste jenever te produceren van regenwater: de Hemelwater Jenever. Het idee van de limited editie is om het gebruik van drinkwater en wateroverlast verminderen. Er zijn van de Hemelwater Jenever slechts 700 flessen gebotteld voor de verkoop.

Aan het recept van de Jonge Graanjenever zijn onder meer de volgende natuurlijke smaken toegevoegd: jeneverbes, iriswortel, venkelzaad, kardemom, steranijs, vlierbloesem en peer om zo een zachte en zuivere jonge jenever te krijgen. Die zijn verwerkt met een unieke blend van zuiver gestookte graanalcohol met een flinke scheut moutwijn. Aangezien de moutwijn in een koperen ketel is gestookt, krijgt de jenever daardoor een rijke smaak. De extra toevoeging van Drentse heidehoning zorgt voor een zoetje.

Verspilling drinkwater

Meesterdistillateur Frank Leystra heeft naast het vinden van een mooie balans tussen bovenstaande ingrediënten ook gebruik mogen maken van gezuiverd regenwater afkomstig van de Groningse grond van de distilleerderij. Zo hoeft de distilleerderij geen drinkwater te verspillen en uit onderzoek blijkt dat dit kan leiden dat er 50% minder drinkwater wordt gebruikt en kan het lokaal op het bedrijventerrein in Groningen waar de distilleerderij gevestigd is een oplossing zijn voor de wateroverlast.

Ontdekking

Voor algemeen directeur van Hooghoudt, Arno Donkersloot, past deze wereldprimeur bij het DNA van de distilleerderij: “Het creëren van de eerste jenever wereldwijd uit regenwater past perfect bij de ontdekkingstocht die Grietje en Hero Jan Hooghoudt in 1888 zijn gestart. Alleen door te vernieuwen, uitdagingen aan te gaan en ten diepste te begrijpen waar je voor staat, kun je als familiebedrijf relevant blijven voor toekomstige generaties. Innovatie en technologie horen hierbij.”

Voor iedereen die benieuwd is naar de Hemelwater Jenever wordt het door de oplage nog een kleine zoektocht om er een te bemachtigen. Hij ligt nog maar bij een select aantal slijterijen in de schappen.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies