De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Bierbrouwer Gulpener en Wijngaard St. Martinus hebben samen een barrel aged bier gebrouwen: Gulle Tinus (2019). Een complex bier vol natuurlijke smaken, zoals: jeneverbessen, zoethout, druiven, rood fruit, vanille uit de eikenhoutenvaten en hop.
Het bier heeft meer dan twaalf maanden smaak liggen verzamelen in de brouwketels en wijnvaten. Begin december is het geblend en gebotteld. De bierbrouwer en wijnmaker zijn zeer tevreden met het resultaat, een heerlijk barrel aged bier van Limburgse makelij.
Wintervrund
De basis van Gulle Tinus is Gulpener Wintervrund. Dat is een ongefilterd roodbruin, donker, zoet en kruidig bier dat wordt gebrouwen met jeneverbessen en zoethout. Via een speciale handeling maat de bierbrouwerij daar via vriesdestillatie een ijsbock van en laat dat vervolgens tussen de vier en zes weken lageren in de kelder van de brouwerij in Gulpen. Hierna wordt het bier twaalf maanden gerijpt in eikenhoutenvaten van St. Martinus.
Daarbij mengt het bier zich met de achtergebleven droesem van de wijn en ontwikkelt smaak uit het hout. Na een jaar blenden de brouwmeesters en wijnmakers het bier uit de verschillende vaten tot het perfect op smaak is. En dát is dan de Gulle Tinus 2019.
Samenwerking
St. Martinus en Gulpener liggen op nog geen tien kilometer van elkaar in de heuvels van Zuid-Limburg. De bedrijven hebben een vergelijkbare filosofie over duurzaamheid en verantwoord ondernemen en dus is er altijd veel kennisoverleg. Uit die vriendschap en nieuwsgierigheid ontstond in 2017 het idee voor Gulle Tinus: het eerste Nederlandse bier gerijpt op houten wijnvaten.
Vernieuwend, duurzaam en lokaal, iedereen was gelijk enthousiast. Het eerste resultaat overtrof alle verwachtingen, en tijdens de dronk werd er plechtig beloofd het vaker te doen. Maakt niet uit hoeveel werk het is.
De editie van 2019 Gulle Tinus komt dit jaar uit in een oplage van 7.500 flessen. Het is op zijn best tussen 14 en 16 graden. Niet in de koelkast zetten dat zou echt sund zijn.