Drinks30.08.2019

Franse absint krijgt beschermde status EU


Het is Franse producenten van Absinthe de Pontarlier na vijftien jaar proceduren gelukt om een beschermde status te krijgen van de Europese Unie. Deze week kreeg de drank officieel de Beschermde Geografisch Aanduiding (BGA).

Het BGA-merk duidt een product aan met een oorsprong in een specifieke plaats, regio of land waarvan de gegeven kwaliteit, reputatie of ander kenmerk hoofdzakelijk te wijten is aan zijn geografische oorsprong en waarvan ten minste een van de productiestappen plaatsvindt in het afgebakende geografische gebied.

Imitators uitschakelen

Deze beschermde status moet helpen om imitators te helpen bestrijden. De leidinggevende van de twee belangrijkste Absinthe de Pontarlier-producenten, François Guy, voelt zich gesterkt door de nieuwe status: “We vonden zelfs Zuid-Afrikaanse absint met Napoleon en de Fleur de Lys op het etiket.”

Kunstenaars

In de late negentiende eeuw was de drank in Parijs onder Boheemse kunstenaars en schrijvers berucht. Ze zeiden dat het bewustzijn en de creativiteit met ‘De Groene Fee’ te vergroten was. Onder invloed van absint zo Van Gogh zijn meesterwerk ‘The Starry Night’ hebben geschilderd. Andere kunstenaars zoals Degas, Toulouse-Lautrec en Picasso namen allemaal deel aan het ‘l’heure verte’. Dat was een ritueel waarbij om vijf uur absint werd genipt met een klontje suiker op een lepel.

Verboden

De gemeente Pontarlier was berucht voor de productie van de drank totdat het in 1915 in heel Frankrijk verboden werd. Dat kwam mede door de vrees dat door het nuttigen van de drank Franse troepen uitgeschakeld zouden worden in de Eerste Wereldoorlog.

In de jaren ’90 werd het verbod voor een deel opgeheven. Dat was het startsein voor distilleerderijen in Pontarlier opnieuw absint te maken, maar dan een afgeroomde versie. Alleen kwamen vanuit het buitenland kwamen verschillende soorten rivaliserende absint op de markt.

Hallucinerende werking

Een van de volksverhalen over absint is dat je er enorm van gaat hallucineren. Vandaar ook de bijnaam van ‘De Groene Fee’. Volgens de overleving hebben veel mensen die fee gezien na het nuttigen van de drank. Guy heeft een belangrijke rol gespeeld in het aanleveren van bewijs dat de stof ‘thujon’ niet alleen zorgde voor hallucinaties of hersenschade.

Guy hierover: “De hoeveelheid is verminderd om het onschadelijk te maken, maar thujon blijft essentieel voor de smaak. In de ‘Belle Epoque’ ging het vooral mis door het alcoholniveau en de enorme hoeveelheden absint die werden geconsumeerd. Dat verzorgde die ernstige schades.”

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.