BATU Kombucha wordt gebrouwen in het duurzaam brouwhuis van Gulpener

BATU Kombucha wordt gebrouwen in het duurzaam brouwhuis van Gulpener

Vorig artikel Volgend artikel

Dit jaar is op gebied van (alcoholhoudende) dranken wel echt het jaar geworden van rum, hard seltzer én kombucha. Van die laatste zijn er dit jaar allerlei nieuwe merken op de markt gekomen én mensen zijn het thuis gaan maken (ja, dat kan!). Sinds kort is het nieuwe merk BATU Kombucha op de markt dat gebrouwen wordt in het duurzame brouwhuis van Gulpener.

Kombucha gemaakt bij een bierbrouwerij? Het verhaal is logischer dan je in eerste instantie denkt. Directeur van Gulpener, Jan-Paul Rutten, zit in 2017 een hapje te eten bij restaurant De Ceuvel en krijgt daar van de chef een glas kombucha. Dat was door hem zelf gemaakt en Rutten raakte onder de indruk van het drankje door de frisse, complexe en volwassen smaak. Toen hij hoorde dat het ook nog eens gebrouwen was, werd de nieuwsgierigheid alleen maar groter.

Zelf kombucha maken

Na deze ervaring is Rutten zich gaan verdiepen in thee, scoby’s en wilde fermentatie. Dit had tot gevolg dat hij met zijn brouwmeester aan de slag is gegaan om zelf biologische kombucha vol smaak en zonder suiker te maken. Daar zijn ze anderhalf jaar mee bezig geweest met de geboorte van BATU Kombucha tot gevolg. De naam refereert aan het Mongoolse woord voor moed en kracht.

BATU Kombucha

Het eindresultaat is 100% biologisch, dubbel gefermenteerd en ongefilterd. Het dubbel fermenteren is niet de snelste manier om kombucha te maken, maar volgens kenners wel de lekkerste. De basis van de drank is een kruidige groene thee met een lichte citrussmaak: sencha.

Die wordt voor de eerste fermentatie met gist, suiker en bacteriën in een open kuip gedaan. Daar ontstaan de eerste frisse zuren en smaakaroma’s. Na dertig dagen wordt er verse thee en fruit aan toegevoegd en fermenteert alles voor een tweede keer nog zo’n zeven dagen. Daarna is de BATU Kombucha klaar om gebotteld te worden.

Drie smaken

Nadat de kombucha dubbel is gefermenteerd wordt deze niet meer gefilterd. Dat maakt het eindresultaat een beetje troebel en een stuk smaakvoller. BATU Kombucha is er in drie smaken: Passion Fruit & Hop, Ginger & Lemon en Lime & Mint en is te koop via de online webshop van het bedrijf en bij Albert Heijn.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies