4 ingrediënten en drankjes die je kan maken met oploskoffie

4 ingrediënten en drankjes die je kan maken met oploskoffie

Vorig artikel Volgend artikel

Een van de quarantaine hypes is natuurlijk Dalgona Coffee geweest. Op gebied van smaak valt van alles over te zeggen, maar dat laten we aan anderen over. Een onvoorzien resultaat van deze hype is dat veel mensen ineens oploskoffie in huis hebben. Vandaar hebben we vier drankjes voor je die met oploskoffie te maken zijn.

Het is niet raar als je oploskoffie alleen in huis hebt voor absolute noodgevallen. Wel is het handig om er wat meer mee te kunnen dan alleen water toevoegen of om er alleen Dalgona Coffee mee te maken. Gelukkig zijn er op het wondere wereldwijde web drankjes te vinden om te maken met oploskoffie. En eerlijk is eerlijk, ze vallen allemaal onder het kopje ‘niet bang’

Koffiegranita

Granita is eigenlijk gewoon een fancy naam voor schaafijs en dat is natuurlijk met allerlei smaken te maken. Wat opvalt als je eens koffiegranita hebt gemaakt dat het eigenlijk nog frisser op een warme dag is dan ijskoffie, and that’s saying something.

Om dit te maken zet je een sauspan op laag vuur en daar voeg je een 240ml water en een 120 gram suiker aan toe. Roer tot de suiker is opgelost, haal van het vuur. Je hebt nu suikersiroop gemaakt. Daar voeg je een net gezette kop oploskoffie aan toe. Dit alles doe je in een (ijzeren) schaaltje voor in de diepvries. Let wel: proef even hoe het smaakt, het hoort zoet en sterk te zijn maar niet bovenmatig bitter.

Doe het in de vriezer en haal het mengsel om het half uur eruit om met een vork het geheel door elkaar te roeren. Dit doe je zo’n zes à acht keer. Als je het bij zes keer houdt, dan wordt de granita wat smeuïger en doe je het acht keer dan wordt het geheel wat korreliger.

Om hier een klassieke Italiaanse ervaring van te maken, maak je zelf verse slagroom (of je koopt ‘m). Die lepel je in een glas op de bodem, daar gaat de koffiegranita overheen gevolgd door nóg een laag slagroom.

Vietnamese eierkoffie

Een ander hoogstandje dat te maken is met oploskoffie is Vietnamese eierkoffie. Yep, je leest het goed eierkoffie. Het is ooit tijdens de Vietnamese oorlog ontstaan door een gebrek aan verse melk. Sindsdien is het recept een klassieker geworden in het land. Je moet dit eigenlijk vooral zien als een dessert met oploskoffie dan koffie met een eitje erdoorheen.

Je hebt 340ml oploskoffie nodig, 1 eigeel en 4 eetlepels (gezoete) gecondenseerde melk. Als eerste klop je de gecondenseerde melk op met het eigeel totdat je lichte schuimige of zachte pieken krijgt, een soort custard. Maak een of twee koppen oploskoffie en schudt daar het mengsel bovenop. Eigenlijk is het een soort dalgona koffie, maar dan anders.

Flat White Russian

Kijk, nu komen we aan bij het échte werk. We hebben niet voor niets laatst een artikel geschreven met koffie in de hoofdrol als ingrediënt voor verschillende cocktails. Daar hebben we de Flat White Russian niet uitgelicht, dus dat doen we nu hier.

Allereerst ga je met de oploskoffie een Dalgona Coffee maken, althans het lobbige schuim. Als je dat hebt gedaan pak je een mooi cocktailglas dat je vult met ijs. Daar doe je een goede scheut wodka in, een klein beetje Kahlúa, een paar druppels vanille extract en daar doe je een scheut melk bij. Dit roer je even goed door en als je tevreden bent doe je daar het lobbige schuim overheen en dan heb je een Flat White Russian.

Koffiegelei dessert

Het eerste wat je ermee kan maken is een dessert dat vooral in Amerika en Azië normaal wordt gegeten: jelly of jello. Dat is eigenlijk niet meer dan gelatineblokjes met verschillende soorten fruitjam. Nou, die blokjes zijn ook te maken met oploskoffie. Dat noemen wij voor het gemak koffiegelei.

Je maakt het door in een kleine kom een kop net gezette oploskoffie te schudden. Daar voeg je twee lepels suiker aan toe te voegen en twee blaadjes gelatine die je laat oplossen. Als het is opgelost schud je dit alles in een klein bakje. Doe er een deksel op en laat het een paar uur of een nacht afkoelen in de koelkast. Als het opgestijfd is, snij je er makkelijk blokjes uit.

Die blokjes ga je gebruiken in het dessert. Daarvoor voeg je in een mok de koffiegelei toe, om daar vervolgens een mix van gecondenseerde melk en verse melk (verhouding 30-70) overheen te gieten en als uitsmijter een extra shotje (oplos)koffie. Het klinkt misschien totaal mesjogge maar qua smaak en structuur is koffiegelei een ware traktatie.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies