Impossible Foods maakt neppe hamburgers van planten

Impossible Foods maakt neppe hamburgers van planten

En ze smaken ook nog eens goed!

Vorig artikel Volgend artikel

Welkom in Sillicon Valley, de plek waar de start-up Impossible Foods bezig is om een plantaardige hamburger te maken die wél naar echt vlees smaakt.

Een derde van het bouwland ter wereld is gewijd aan veeteelt. Het methaan dat dat geproduceerd wordt door de dierlijke landbouw is een van de grootste bronnen van uitstoot van broeikasgassen en draagt bij aan een klimaatverandering. Rundvee en opgeslagen mest zijn de belangrijkste bronnen van methaan. Methaan wordt weliswaar in kleinere hoeveelheden uitgestoten dan bijvoorbeeld kooldioxide (CO2, wordt uitgestoten door verbruik van elektriciteit, gas, diesel en andere brandstoffen). Maar feit is wel dat methaan een sterker effect heeft dan kooldioxide: methaan is 21 keer sterker.

Bill Gates investeert

Wetenschappers van de bedrijven Impossible Foods en Beyond burgers zijn ervan overtuigd dat op een dag de vraag naar duurzaam rundvlees zal stijgen en dat de vegetarische hamburgers die nu op de markt zijn niet lekker genoeg zijn als vervanging. Investeerders lijken het ermee eens te zijn, want Impossible Foods haalde 182 miljoen dollar op, inclusief geld van Bill Gates en Google Ventures.

Burgers van planten

Recode ging op onderzoek uit. Want hoe smaakt die burger nou écht? En hoe wordt deze high-tech hamburger gemaakt? Ze maken hun hamburgers niet zomaar van zwarte bonen en tofu, maar ze huurden wetenschappers in om de elementen van runderhamburgers te ontleden en aan de hand daarvan bijpassende ingrediënten te vinden. Zo bleek dat de kenmerkende vleessmaak ook in planten zit... De vlezige textuur wordt nagebootst door aardappeleiwit en verder zit er ook soja en kokosolie in de burger. De bloed-achtige substantie wordt nagebootst met een stof genaamd 'heem'.

De reporter van Recode neemt een hap van de burger en ze zegt dat hij precies naar een hamburger smaakt. Hoe bizar?! Betekent dit dat iedereen in de toekomst vegetariër wordt en dat we alleen nog maar van dit neppe vlees gaan eten? Ik ben heel benieuwd...

De hamburgers worden al geserveerd in Nishi, een high-end restaurant in New York, en er zijn ook plannen om naar Los Angeles en San Francisco te gaan.

Tedje van Gils

Tedje is blogger voor Stylecowboys, Dutchcowboys en Travelvalley. Verder is ze tekstschrijver bij Red Banana. Ze is film- en serieverslaafd en houdt van...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies