Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Vorig artikel Volgend artikel

Een van de mooiste bijkomstigheden van op pad mogen voor Eatly: je komt op plekken die je echt alleen maar van horen zeggen kent. Zo was ik onlangs in Leeuwarden en dankzij Visit Friesland kon ik een dagje in Harlingen spenderen. Het enige wat ik wist is dat het een van de Friese elf steden is en dat het een havenstad is. Hoogste tijd dus om de stad echt eens te leren kennen.

Tijdens de paar dagen in Friesland werd me wel duidelijk dat mijn standaard grap over het zonnige zuiden en het koude noorden gewoon daadwerkelijk klopt. Want waar in de rest van het land het een paar frisse dagen waren, was het in Leeuwarden en Harlingen koud én viel daar het laatste dikke pak sneeuw van het seizoen. Dat gaf deze dagen wel een enorm idyllisch karakter.

Harlingen

Harlingen is de enige Friese stad met een zeehaven en dat is ook gelijk wat het een unieke plek maakt in de provincie. Zoals bij alle havensteden herken je het nautische verleden overal, bij een van de elf havens is dat natuurlijk evident. Maar de stad kenmerkt zich ook door de gerestaureerde monumenten die goed laten zien hoe welvarend Harlingen eeuwen geleden al was.

Rivaliteit

Een van de zaken die ik al snel leerde over Harlingen was dat er een bijzondere rivaliteit is met het naastgelegen Franeker. Zeg maar hetzelfde dat afspeelt tussen Tilburg en Breda, Rotterdam en Amsterdam en Roermond en Weert. Toch altijd bijzonder om te zien dat iedere regio wel een eigen variant hiervan heeft.

Oud wordt nieuw

Tijdens de foodtrip naar Noord-Jutland, en de regio Thy in het bijzonder, gingen veel gesprekken over hoe je met respect voor een oude vissersgemeenschap er nieuwe zaken kon ontplooien. Eigenlijk hetzelfde wat je in Nederlandse fabriekssteden ziet waar die terreinen omgetoverd worden tot creatieve plekken. Denk bijvoorbeeld aan de NDSM-werf in Amsterdam, Strijp in Eindhoven en De Spoorzone in Tilburg.

Brouwdok_12
Brouwdok3
Brouwdok4
Nooitgedagt
Nooitgedagt2
Nooitgedagt4
Nooitgedagt6

Het Brouwdok

In de voormalig Hubert Jans Loods aan de haven vind je Het Brouwdok: bierbrouwerij en proeflokaal ineen met waarschijnlijk een van de vetste uitzichten op de Waddenzee. Die zee speelt nog een flinke rol in de oude houtloods, want de brouwerij ligt buitendijks. Dat wil zeggen dat met vloed heel sporadisch er wat water de tent in loopt. Gelukkig staat daarom alles op blokken of nét wat hoger dan normaal.

Heerlijke experimenten

Tijdens een rondleiding door de brouwerij werd duidelijk dat er toffe bieren worden gebrouwen en dat er steeds meer geëxperimenteerd wordt met het rijpen van bieren op allerhande vaten. Verhalen over bieren zijn leuk, maar proeven is leuker. Uit de ‘core range’ zijn de: Slim Simmer (licht blond), YPE (West Coast IPA) en Captain’s Daughter (amber) echte aanraders. Al is het aan te raden om gewoon een proefplank te bestellen.

Voor de liefhebbers van gedistilleerd: er is een gin gestookt met het bier van het Brouwdok die je er natuurlijk ook kan drinken: Branding. Sowieso kan ik me, ondanks de sneeuw die wij hadden, heel goed voorstellen dat je op een zonnige dag hier heerlijk buiten op het terras zit. Daarnaast mooi om te zien dat er zelfs op een sneeuwdag van alle kanten mensen aan bleven waaien. Dat is altijd een héél goed teken.

Eetcafé Nooitgedagt

Een prachtig voorbeeld van een monumentaal pand dat nog altijd in gebruik is, is het pakhuis waar restaurant Nooitgedagt in gevestigd is. Het pand dateert uit 1647 en is daarmee een van de oudste en best bewaarde pakhuizen van de stad. Inmiddels zit restaurant Nooitgedagt dit jaar 20 jaar in het pand.

Er wordt met de seizoenen meegekookt en met producten uit Friesland en in het bijzonder de de boeren uit de Hoarne-streek tussen Harlingen en Tzumerum. Je kan er de hele dag door terecht voor een goede bak koffie, een stevige lunch of een goed diner in de avond.

Frans met lokale gerechten

Zelf zijn we deze avond voor wat klassiekers die op de kaart stonden gegaan. De kaart voelt Frans aan met lokale ingrediënten. Als voorgerecht ging ik voor een terrine van wild, als hoofdgerecht ging ik voor de maïshoen (altijd lekker) en als nagerecht riep de kaasplank met drie Friese kazen heel hard. Alle gerechten waren lekker op smaak en bij het hoofdgerecht worden seizoensgroenten (los) geserveerd.

Tall Ships Races

Van de haven in Harlingen wordt op bepaalde momenten maximaal gebruikgemaakt, zoals met de Tall Ships Races. Dit maritieme evenement bestaat al sinds 1956 en is bedoeld om jongeren (van onder de 25) kennis te laten maken met zeilen en de zee. Tijdens de race zijn er verschillende havens waar aangemeerd wordt.

Net als bij bijvoorbeeld de Tour de France doet deze race ieder jaar andere havens aan. In 2014, 2018 en 2022 was Harlingen een van de gasthavens en ook in 2023 is dat weer het geval. Tijdens de laatste editie kwamen er meer dan 300.000 bezoekers op het evenement af.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies