Zoektocht naar echte prijs van voedsel in nieuw programma Gefileerd

Zoektocht naar echte prijs van voedsel in nieuw programma Gefileerd

Donderdag 20:55 op NPO3

Vorig artikel Volgend artikel

In het nieuwe EO-programma Gefileerd gaat presentatrice Jennifer Hoffman met 5 jonge foodies op zoek naar de echte prijs van voedsel. Ze reizen naar Thailand om met eigen ogen te zien hoe kip, garnalen, rijst en vis worden geproduceerd. In de slotafleveringen koken ze onder leiding van chef-kok Joris Bijdendijk een viergangendiner.

In de zesdelige serie onderzoeken Fastfoodliefhebber Daniëlle, eiwit-eter Kevin, sushifan Mitchell, bewuste eter Charlotte en sparerib-koningin Sam welke prijs mens, dier en milieu betalen voor de sushi of kipnuggets die wij op ons bord toveren. Dat doen ze in Thailand aangezien dit een van de grootste voedselexporteurs ter wereld is.

Rauwe werkelijkheid

De foodies worden geconfronteerd met de rauwe werkelijkheid van het slachthuis, de schokkende praktijken op vissersboten en de ingrijpende gevolgen van de vraag naar goedkope rijst. Hoffman over de serie: “Mens, dier en milieu hebben aan de andere kant van de wereld zwaar te lijden onder onze massaconsumptie. Dat we het niet zien, betekent niet dat het er niet is. In ‘Gefileerd’ gaan we het zien. Ik hoop echt dat het de ogen van mensen opent. Al is het maar een beetje.”

Eerste aflevering

De kijker maakt in de eerste aflevering kennis met de nietsvermoedende foodies die worden verrast door Hoffman. Alle vijf hadden ze geen idee dat ze naar Thailand zouden gaan en waren dan ook met een heel ander idee afgereisd. In Thailand aangekomen is de eerste confrontatie met de voedselindustrie gelijk heftig. In een mega-kippenboerderij moeten ze kippen ruimen, ook al zijn de kippen nog niet helemaal overleden.

EO-eindredacteur Herman Wegter over Gefileerd: We eten zo vaak dingen zonder na te denken over het verhaal erachter. Waar komt het vandaan? Onder welke omstandigheden werd het gemaakt? Vorig jaar zijn er in Nederland 140 miljoen bezorgmaaltijden besteld. Wat is de keerzijde van onze consumptiedrang? In ‘Gefileerd’ delen we een glimp van de achterkant van de voedselindustrie. Dat is behoorlijk confronterend. Niet alleen voor de kandidaten, maar ook voor de kijkers én voor mij.”

Gefileerd is vanaf vanavond de komende donderdagen om 20:55 op NPO3 te zien.

(Afbeeldingen: EO / Header - ©Willemjan de Bruin / Post: ©Ferry Knijn)

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies