Sterrenchefs laten zien wat ze kunnen op de Big Green Egg in tv-serie Bon Chef!

Sterrenchefs laten zien wat ze kunnen op de Big Green Egg in tv-serie Bon Chef!

Vorig artikel Volgend artikel

Het blijft een beetje de week van de sterrenchefs. Want kookzender Njam! lanceert de nieuwe tv-serie Bon Chef!. Daarin reist SVH Meesterkok Michel Lambermon op de motor langs vijf Nederlandse sterrenchefs om hen uit te dagen een bijzonder gerecht te maken op de Big Green Egg.

Lambermon gaat langs bij: Jonnie Boer (De Librije ***), Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve **), Martin Kruithof (De Lindenhof **), Erik van Loo (Parkheuvel **) en René Brienen (Brienen aan de Maas *). Gezamenlijk is dit fijne gezelschap chefs goed voor tien Michelinsterren. Des te interessanter om te zien wat zij voor heerlijks klaarmaken op de kamadobarbecue.

Kamadobarbecue

Bij restaurant Van de Leur in Den Haag hebben we vorig jaar al mogen proeven wat voor heerlijks er allemaal te bereiden is op een Big Green Egg. Dus het gegeven dat bovenstaande Nederlandse sterrenchefs laten zien wat zij er allemaal mee kunnen, maakt heel erg nieuwsgierig én hongerig. Want er is echt een verschil tussen koken op een barbecue en een kamado.

Grote verschil

Dat heeft er alles mee te maken met hoe de kamadobarbecue werkt. Het is een keramische barbecue die zowel boven en onder volledig afsluitbaar is. Doordat hij gemaakt is van keramiek houdt hij hitte veel beter vast door de dubbele wand en het hoge isolerende vermogen. Daardoor kan de hitte goed worden gereguleerd en werkt een kamado eigenlijk als een oven, maar dan met rook.

Vijf sterrenchefs

Aangezien je daarom met de kamado van alles kan braden, roken, stomen en zelfs pizza’s of focaccia’s kan bakken hebben veel chefs hem omarmd. Naar eigen zeggen is Jonnie Boer een grote fan en dat laat hij in zijn aflevering ook zien. Samen met Lambermon gaat hij met lokale ingrediënten en de groenten en kruiden van vaste kweker Eef aan de slag en tovert hij een Michelinwaardige knolselderijsoep met rivierkreeft op tafel.

In de Bon Chef!-aflevering met Martin Kruithof maakt hij een van zijn signature dishes: snoekbaars, paling en watermunt. Dick Middelweerd gaat met Lambermon de natuur in om met streekproducten het lokaal gerecht: in hooi gegaarde jambonneau van boerderijkip. Chef-kok Erik van Loo bereidt een gegrilde sukade met papillot van zomerse groenten. En chef René Brienen die we kennen door zijn bereidingen met hooi maakt een hele ham met gegrilde asperges.

Voor iedere abonnee van KPN is de serie op werkdagen te zien op kanaal 39 om 17:20 uur. Daarnaast zijn alle afleveringen op de website van Njam! te bekijken.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies