Met deze 6 tips maak je thuis het perfecte bananenbrood

Met deze 6 tips maak je thuis het perfecte bananenbrood

Vorig artikel Volgend artikel

Iedereen die de afgelopen periode thuis aan het bakken is geslagen, heeft wel een bananenbrood gebakken. Hoewel er maar weinig ingrediënten in moeten, hebben ze wel een specifieke rol die van groot belang is voor het eindresultaat. Met deze zes tips maak je thuis het ideale bananenbrood.

Om een klassiek bananenbrood te maken, heb je eigenlijk maar een paar ingrediënten nodig. Natuurlijk bananen, maar ook: eieren, bloem, zuiveringszout (baking soda) en boter. Mocht je verschillende diëtaire restricties hebben, dan is het even zelf bekijken hoe bepaalde ingrediënten te vervangen zijn.

Bananen

Vaak bedenk je als je wat overrijpe bananen ziet dat het een goed moment is om een bananenbrood te bakken. Toch komt het de smaak en de sappigheid van het brood ten goede als je het toch iets beter plant.In veel recepten staat dat je overrijpe bananen moet gebruiken, maar doe daar maar eens een rijpe banaan bij. Of maak het brood eens van ‘normale’ bananen. Je krijgt dan meer banaansmaak en waarschijnlijk ook wat meer stukjes banaan door het brood heen. Goed voor de structuur en textuur van het brood.

Berg bananen

Boter

Boter heeft weinig invloed op de smaak van het brood, maar des te meer op de kleur en textuur. Gebruik je te veel boter dan wordt het eindresultaat zwaarder en valt de bananensmaak wat meer weg. Het is ook niet zo dat het brood er extra smeuïg van wordt. Als je de helft van de aanbevolen hoeveelheid boter gebruikt, dan komt de smaak van banaan meer naar boven. Het wordt zo alleen meer een cake dan een brood.

Het voordeel van gesmolten boter in plaats van boter op kamertemperatuur is dat het mengen van ingrediënten in eerste instantie soepeler gaat. Daarbij komt dat door gesmolten boter de smaak van de banaan minder overpowert wordt.

Zuiveringszout (baking soda)

Dit is misschien een van de meest gemaakte fouten bij het maken van bananenbrood die flinke impact heeft op de uiteindelijke smaak. Doordat (helaas) veel online recepten geïnspireerd zijn op Engelstalige recepten gaat er af en toe iets fout in de vertaling. Zo zie je vaker dat er bakpoeder wordt genoemd terwijl het zuiveringszout (baking soda) moet zijn. Bakpoeder zorgt er namelijk voor dat de smaak bijna synthetisch wordt en dat wil je niet.

Eieren

Eieren spelen ook een interessante rol bij een bananenbrood. Wil je er eentje maken zonder eieren, dan maakt het qua smaak niets uit maar wel hoe het brood eruitziet en het hoog het rijst. Het verdubbelen van het aantal eieren zorgt er juist weer voor dat het een sponsachtige cake wordt met een vochtige textuur. Goed nieuws, alleen valt de bananensmaak voor een deel weg door de eieren. Dus die twee ingrediënten moet je balanceren.

eieren meel

Bloem

De hoeveelheid bloem die je gebruikt heeft direct invloed op hoe kruimelig het brood wordt en hoe de buitenkant er uit komt te zien. Gebruik je te weinig bloem, dan zie je dat als eerste aan de korst. Die wordt een heel stuk donkerder en de binnenkant op een goede manier vochtig. Hierdoor komt de smaak van banaan ook beter naar boven.

Suiker

Naast de mist in gaan met zuiveringszout is het andere ingrediënt dat het meeste invloed heeft op het eindresultaat: suiker. Voor veel mensen is suiker satan, alleen is het bij veel baksels essentieel. Laat je het grootste deel van de suiker weg, dan krijgt het brood uiteindelijk vrij weinig smaak en blijft het vlakjes.

Doe je er meer suiker in dan op het recept aangegeven, dan droogt het brood ietsjes uit. Voor de rest wordt alles er qua smaak, textuur, structuur en kleur beter op. Alleen wordt het bananenbrood van binnen op deze manier wel enorm droog.

Het beste wat je dus kan doen is een standaard recept opsnorren en met de bovenstaande tips in het achterhoofd gaan experimenteren. Weet dat de hoeveelheid zuiveringszout en suiker de meeste invloed heeft op het resultaat, dus het wordt een kwestie van dit alles goed te balanceren naar je eigen smaak.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies