Zeven tips om thuis altijd de perfecte hamburger te maken

Zeven tips om thuis altijd de perfecte hamburger te maken

Vorig artikel Volgend artikel

Een goede hamburger is en blijft heerlijke comfort food. Dan niet per se een van een fastfoodketen, maar een die in de eigen keuken wordt gemaakt. Want bijna iedere (thuis)chef heeft wel een burgerrecept in zijn arsenaal. Jij nog niet? Volg dan deze zeven tips om thuis de perfecte burger te maken.

Zoals met heel veel dingen in het leven geldt ook voor een hamburger; maak het niet moeilijker dan het moet zijn. Diëtaire restricties kunnen het misschien een uitdaging maken, wees dan gewoon zo creatief mogelijk. Voor iedere tip is wel een variatie te vinden.

Het broodje

Als er iets is waar je niet mee moet klooien: het broodje. Je kan daarmee alle kanten op, maar broodje moet beetje knapperig aan de buitenkant zijn en zacht aan de binnenkant. Daarom is een briochebroodje het meest geschikt. Vergeet niet: grill het broodje altijd eerst even. Even door de midden snijden, binnenkant insmeren met wat boter (of mayo) en grillen maar. Dat voegt smaak toe en zorgt ervoor dat niet alle sappen gelijk in het zachte broodje trekken en je een zompige boel krijgt.

Het vlees

Een hamburger is ook te maken zonder vlees als je bijvoorbeeld een plantaardige burger van Beyond Meat gebruikt. Wil je gebruik maken van vlees en wil je een sappige burger, dan is het ratio vlees en vet enorm belangrijk voor je burger. Als je half-om-half gehakt gebruikt, ga dan voor 80% vlees en 20% vet.

Heb je een goede slager dan volstaat het ermee om van bovenstaande gehakt alleen ballen te draaien (voor een smash burger) of hamburgers te vormen en die te kruiden met peper, zout, paprika-, uien- en knoflookpoeder. Maak het niet te gecompliceerd

Als je bijvoorbeeld nog wat gehakt in huis hebt van de supermarkt, dan is daar best makkelijk een goede ‘patty’ van te maken. Snipper een sjalotje, hak een teentje knoflook, voeg bovenstaande kruiden toen minus de twee laatsten en voor de extra smaak wat stukjes bacon of ontbijtspek. Die laatste alleen rauw door een dunne burger doen, anders eerst even bakken!

Kaas

Een goede burger is bedenkt met gesmolten kaas. Anthony Bourdain zweert er zelfs bij dat er een plakje cheddar overheen moet. Simpele smeltkaas uit een pakje. Wij hebben het geluk dat we in Nederland wonen, dus wij kunnen gewoon wat uitstapjes maken met heerlijke soorten kaas. Het maakt eigenlijk niet wat voor soort kaas je eroverheen doet, zolang er maar gesmolten kaas over de burger zit.

Gekarameliseerde uien

Gekarameliseerde uienringen zijn altijd een fijne smaakmaker voor je hamburger, daarnaast zorgen ze ook voor wat extra structuur. Je kan de uienringen natuurlijk heel simpel fruiten in wat boter of olie en dat geeft al een smaakboost. Maar wil je echt even goed uitpakken, voeg dan na het fruiten een paar scheutjes worcestersaus toe. Dat geeft het geheel een klein beetje meer ‘kick’.

Saus

Natuurlijk hoort er saus op een hamburger, maar let hier wel goed mee op want de saus kan flink overheersend zijn qua smaak. Probeer dus altijd de balans van de hele burger in de gaten te houden als je een saus bedenkt om toe te voegen. Een simpele cocktailsaus (=zoet) doet al snel zijn werk en een aioli ook. Maak je een plantaardige burger, dan is natuurlijk een tahinisaus superlekker. Sowieso is het een lekkere saus voor over een burger. Als je niet veganistisch bent, dan kun je de saus zelfs wat zoeter maken door er honing aan toe te voegen.

Extra’s

Voor veel mensen is een hamburger niet compleet als er geen augurk of bacon op zit. Dus voel je vooral vrij om die toe te voegen. Ook een eitje en stukjes avocado kunnen gewoon. In plaats van een augurk is een zoetzuur element altijd een goede toevoeging.

Je kan bijvoorbeeld de gekarameliseerde ui vervangen door zoetzure ui. Die maak je makkelijk zelf door gehalveerde uienringen in een kom (of potje) met appelazijn, water, kristalsuiker en een snuifje zout minimaal een uur te marineren.

Balans

Er zijn weinig redenen om het ooit met Anthony Bourdain oneens te zijn. Dus ook niet op het gebied van hamburgers. In het filmpje bij dit artikel hoor je hem al spreken over zijn drie regels, daar sluiten we ons natuurlijk bij aan. Gewoon altijd voor ogen houden dat het om de smaak draait en dat die in balans moet zijn. Het liefst wil je dat je bij iedere hap alle verschillende onderdelen proeft, zorg daar dan ook voor.

Eatly’s ideale burger

  • Meergranenbroodje (gegrild met mayo)
  • Ingesmeerd met een srirachamayo (mayo+sriracha+peper)
  • Stukjes avocado op het onderste broodje
  • Hamburger mét chedder (normaal altijd een smashburger)
  • Getopt met gekarameliseerde rode ui in worcestersaus

Op de afbeelding hierboven is de burger een hybride van vlees en oesterzwammen en zit er een tahinisaus overheen.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies