Zo maak je op Bevrijdingsdag de Vrijheidssoep van Nadia Zerouali

Zo maak je op Bevrijdingsdag de Vrijheidssoep van Nadia Zerouali

Vorig artikel Volgend artikel

Het is vandaag 4 mei, Dodenherdenking, de dag dat Nederland om 20:00 uur ’s avonds twee minuten stil is om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Morgen, 5 mei, is het Bevrijdingsdag en worden er door het hele land Vrijheidsmaaltijden gegeten. Chef Nadia Zerouali heeft dit jaar de Vrijheidssoep mogen maken en zo maak je hem morgen zelf.

De Vrijheidssoep werd tijdens de pandemie in 2020 geïntroduceerd door Samuel Levie om zo op laagdrempelige manier toch samen stil te staan bij de vrijheid op Bevrijdingsdag. Nu alles weer kan worden er door heel het land Vrijheidsmaaltijden georganiseerd waar tijdens het genieten van de soep een goed gesprek gevoerd kan worden over de vrijheid.

Vrijheidssoep Nadia Zerouali

Nodig:

  • 2 uien
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • (of 1 kg verse rijpe tomaten)
  • 1 flinke bos bladselderij
  • 1 bos bladpeterselie
  • 3 liter water
  • 1 dl milde olijfolie
  • 100 g gedroogde bruine linzen
  • 1 el kurkuma
  • 1 el ras el hanout
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el gemberpoeder
  • peper en zout
  • 2 volle el tomatenpuree
  • 1 pot of blik (ca. 500 g) kikkererwten,
  • goed gewassen en uitgelekt
  • 4 volle el maïzena of bloem

Maken:

  1. Pel de uien en snijd ze grof. Was de bladselderij, bladpeterselie en snijd ze grof. Pureer de uien met de tomaten, groene kruiden en het water met een staafmixer of in een blender tot een vrij glad mengsel.
  2. Breng in een grote soeppan het tomatenmengsel met de milde olijfolie, de linzen, alle specerijen, de tomatenpuree en wat peper en zout aan de kook.
  3. Laat de soep op matig hoog vuur in ca. 35 minuten gaarkoken. Breng verder op smaak met peper en zout.
  4. Voeg de kikkererwten toe en kook ze nog ca. 10 minuten mee.
  5. Om de soep te binden: maak in een kom een bloempapje
    door de maïzena of bloem met een flinke scheut water te mengen en tot een glad papje te roeren.
  6. Klop het al roerende met een garde door de soep tot deze licht gebonden en fluwelig is. Laat de soep niet meer koken maar alleen een paar minuten zachtjes pruttelen.

Tips:

  • Past het niet in één keer in de blender? Splits het dan op in porties en begin met het water. Portie 1: pureer de uien, groene kruiden en 1 liter water. Portie 2: pureer 1 liter water, 2 blikken gepelde tomaten en restje groene kruiden. Voeg de laatste liter aan de pan toe.
  • Serveer de soep met vers Marokkaans brood of knapperig stokbrood.
  • Garneer de soep met fijngesneden koriander en/of peterselie. Serveer er een partje citroen bij om naar smaak aan je soep toe te voegen.
  • Roer eventueel een handje (geroosterde) vermicelli in de laatste stap door de soep en laat deze gaar worden.
Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies