Zigeunersaus: Zo maak je makkelijk zelf een Hongaarse paprikasaus

Zigeunersaus: Zo maak je makkelijk zelf een Hongaarse paprikasaus

Vorig artikel Volgend artikel

Unilever gaat in Duitsland de naam van de pakjes zigeunersaus, die het bedrijf in het assortiment heeft, veranderen in ‘paprikasaus op Hongaarse wijze’. Dit na aanhoudende oproepen die de Raad van Duitse Sinti en Roma sinds 2013 doet. Een mooi moment om voor eens en voor altijd te stoppen met koken uit pakjes en zakjes. Want een heerlijke Hongaarse paprikasaus maak je zo.

We danken de naam paprika aan het Hongaars waarin het peper(tje) betekent. Dat merk je ook heel duidelijk als je Hongaars paprikapoeder vergelijkt met Nederlands. Hoewel de paprika oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt, is hij in Europa terechtgekomen via Hongarije. Daar wordt hij al sinds de 16e eeuw in de keuken gebruikt en is daar net als tomaat inmiddels niet meer weg te denken. Er is geen land in Europa waar er zoveel soorten en maten paprika’s te vinden zijn dan in Hongarije.

Traditionele Hongaarse pepersaus

Qua smaakprofiel kun je deze traditionele Hongaarse pepersaus enigszins vergelijken met een goulash of een Russische beef strogranoff. Je probeert een goede balans te vinden tussen zoet, zuur en pittig. Het idee om een grote pan pepersaus te maken voor 8 porties is omdat het makkelijk in bulk te maken is en alles wat over is daarna per portie in te vriezen.

Nodig:

(Voor 8 porties)

  • 3 paprika’s (Een stoplicht dus rood, oranje, geel)
  • 3 uien
  • 1 pak gepelde tomaten (ongeveer 800 g)
  • 5 Eetlepel Tomatenpuree
  • 2 augurken
  • 1 Eetlepel augurkvocht uit de pot
  • 2 Stengels bladpeterselie
  • 200 ml droge witte wijn
  • 3 eetlepels balsamicoazijn (wit)
  • 2,5 Eetlepel suiker
  • 1/4 theelepel Chilivlokken
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Maken:

  1. Het maken van deze traditionele pepersaus begint met het snijwerk. Snij de ui in halve ringen. Was de paprika en snij die in reepjes. Snij de augurken in zeer kleine blokjes en hak de peterselie fijn;
  2. Doe wat olijfolie in de pan en laat die warm worden. Voeg de paprika toe en laat die vijf minuten op middelhoog vuur bakken. Voeg daarna de ui toe en laat die samen met de paprika 10 minuten stoven. Voeg daarna de suiker (of zoetstof) toe. Die gaat ervoor zorgen dat de groenten een beetje karameliseren;
  3. Als alles een beetje gekarameliseerd is voeg de tomatenpuree toe. Laat dit even pruttelen en blus dan af met de witte wijn. Na ongeveer 5 a 7 minuten is de witte wijn voor de helft ingekookt. Dat is het moment om de azijn, gepelde tomaten en augurk toe te voegen en zo'n 15 minuten te laten stoven;
  4. Als de saus goed is ingedikt is het moment aangebroken om de peterselie en naar smaak chilivlokken, peper en zout toe te voegen. Dat zelfde geldt voor als de saus nog te zuur is; voeg er dan nog wat extra suiker of zoetstof aan toe.
Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies