Koningin Maxima deelt op verjaardag recept favoriete koekjes

Koningin Maxima deelt op verjaardag recept favoriete koekjes

Vorig artikel Volgend artikel

Goed voorbeeld doet volgen moet koningin Maxima gedacht hebben. Afgelopen weekend werd ze 49. Net als Queen Elizabeth II eerder deed op haar verjaardag met haar favoriete cupcakes, deelde onze koningin het recept voor haar favoriete koekjes.

Ze deelde het recept via de sociale media van het koningshuis. Het gaat om de zoete koekjes ‘alfajores’, die gemaakt worden met dulce de leche. Naast het recept deelde ze natuurlijk ook foto’s van hoe ze aan de slag gaat om de koekjes te maken.

Favoriete koekjes

Ze begint de post met: “In deze tijd vier ik mijn verjaardag thuis met een typisch Argentijnse lekkernij: Alfajores van dulce de leche. Ik ben met Alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes! Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken!”

Ingrediënten koekjes:

  • 300 gr maizena
  • 200 gr bloem
  • 200 gr roomboter (op kamertemperatuur)
  • 150 gr suiker
  • 4 eidooiers
  • 1 theelepel soda (natriumbicarbonaat)
  • 2 afgestreken theelepels bakpoeder
  • het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanille poeder
  • de geraspte schil van 1 citroen
  • 1 theelepel cognac

Ingrediënten vulling:

  • dulce de leche (kant en klaar of zelf maken met gecondenseerde melk en suiker)
  • geraspte kokos

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom. Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe!

Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm en steek rondjes deeg uit (met een glas) van ongeveer 4 cm diameter. Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo’n 2 cm afstand van elkaar.
Bak de koekjes 10-12 minuten op 160 graden. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze te droog en breken ze.

Als de koekjes klaar zijn, uit de oven halen en laten afkoelen. Plak steeds twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar. Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand. Die randen rol je vervolgens door de geraspte kokos en dan zijn de Alfajores de dulce de leche klaar!


Alle afbeeldingen bij dit artikel zijn © RVD

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies