Gevulde Italiaanse gehaktballen met spaghetti van Wim Ballieu

Gevulde Italiaanse gehaktballen met spaghetti van Wim Ballieu

Vorig artikel Volgend artikel

Na het artikel van afgelopen weekend over het nieuwe kookprogramma op njam! van Wim Ballieu waar de gehaktbal centraal staat, moest er natuurlijk een van zijn befaamde recepten volgen. Het is zijn recept voor een klassieker met en twist geworden: Gevulde Italiaanse gehaktballen met spaghetti.

In Nederland hebben we ooit eens het gerecht gehaktballetjes in tomatensaus toegeëigend. Dat is natuurlijk een variant van een Italiaanse klassieker, net zoals de Amerikaanse spaghetti and meatballs dat is. Wim Ballieu heeft ook een eigen draai gegeven aan deze Italiaanse klassieker en dat zit hem vooral in het vullen van de gehaktbal.

Gevulde Italiaanse gehaktballen met spaghetti

Nodig:

Voor de gevulde ballen:

  • 750g varkens-kalfsgehakt
  • 100g doperwten uit de diepvries (of verse erwten in het seizoen)
  • 100g Parmezaanse kaas (blokje)
  • een scheut olijfolie

Voor de Italiaanse tomatensaus:

  • 700 g tomatenpolpa (tomatenpulp) of tomatenblokjes
  • 2 grote sjalotten (of uien)
  • 1 teen knoflook
  • een tak verse basilicum
  • een scheut olijfolie
  • peper en zout
  • naar smaak: 1 el suiker

Voor de pasta:

  • 500g spaghetti
  • een snuif zout (voor kookwater)
  • bodempje kookvocht van de pasta

Maken:

Gehaktballen rollen en vullen

  • Rol het gehakt tot ballen van zo’n 120-140 g per stuk.
  • Snijd een blokje Parmezaanse kaas in hapklare stukjes en hou de erwten bij de hand.
  • Neem telkens een gehaktbal in één hand, druk met de andere hand een kuiltje in het midden en stop er een paar stukjes Parmezaanse kaas en wat doperwten in.
  • Boetseer het vlees rond de vulling en rol de bal weer perfect rond.
  • Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of een diepe pan.
  • Geef de ballen rondomrond een goudbruin korstje.
  • Schep ze uit de pot en gebruik deze om de saus te maken.

Italiaanse tomatensaus

  • Snipper de sjalotten en de look fijn.
  • Stoof ze even in het braadvet van de balletjes en voeg de tomatenpulp (of tomatenblokjes) toe.
  • Geef de saus een beetje hitte en schep er de voorgebakken gehaktballen bij. Leg ook een flinke tak basilicum in de pot.
  • Kruid met wat peper en zout en laat alles zo’n 15 minuten pruttelen op een zacht vuur.
  • Haal de tak basilicum uit de saus. Proef en voeg naar smaak een snuifje suiker toe.

Pasta garen

  • Kook de spaghetti beetgaar in ruim water met een snuif zout.
  • Giet af en vang een beetje van het kookvocht op. Roer dit er daarna doorheen.

Afwerken

  • Werk de borden af met pluksels basilicum en eventueel wat extra kruimels Parmezaanse kaas.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies