Het is tijd om tequila uit de verdomhoek te halen

Het is tijd om tequila uit de verdomhoek te halen

Vorig artikel Volgend artikel

Het is de hoogste tijd om tequila uit de verdomhoek te halen. Daarvoor moet je wel even verder kijken dan de meuk die je drinkt tijdens je dronken escapades in de lokale bar/dancing. Verschillende sterren hebben in geïnvesteerd in tequila’s en The Rock heeft zelfs een eigen tequila-merk.

Als je in Mexico bent en je kijkt meewarig naar een aangeboden tequila, dan denken ze dat je helemaal gek bent. Bijna iedere Mexicaan is dol op tequila, sterren investeren in de drank en het is Dwayne Johnson zijn go to drankje als hij iets te vieren heeft. Hoe kan het dan zijn dat overwegend iedere Nederlander wel een slecht tequila-verhaal heeft?

Patrón Tequila

Nou, dat heeft vooral te maken met het feit dat je hier voor een shotje tequila natuurlijk nooit het goede spul krijgt. Niet verwonderlijk dat dit een slap aftreksel is van het echte werk. Probeer maar eens Caneï of Hugo te vergelijken met echte Franse witte wijn van een goed chateau. Bij ons werden de ogen geopend toen we voor het eerst een tequila van Patrón onder onze neus kregen.

Zestig handen

Net als alle andere tequila’s wordt Patrón in Mexico gemaakt en wel in de bergen bij Jalisco. Daar wordt alleen Weber Blue Agave geplukt met het optimale suikergehalte. Met een scherp gereedschap genaamd Cao strippen ze de bladeren om tot het hart van de plant te komen: de piña.

Nadat ze met de hand zijn gesneden worden ze gebakken in kleine baksteenovens om te zorgen dat ze gelijkmatig gekookt worden. Daarna worden ze geplet door een Tohano-wiel van twee ton gemaakt van vulkaansteen en een walsmolen.

Dat mengsel wordt drie dagen gefermenteerd, gedistilleerd en in sommige gevallen gerijpt in handgemaakte vaten. Voor de Patrón Reposado duurt dat twee maanden. Voor de oudste tequila van Patrón, de Extra Añejo 10 Años is dat logischerwijs 10 jaar. Dan worden ze gebotteld in de kenmerkende, handgemaakte flessen. Tijdens het productieproces is de tequila door in totaal zestig handen gemaakt.

Patron reposado_
(Afbeelding: Patrón Añejo)

Silver, Reposado en Añejo

Patrón heeft natuurlijk verschillende soorten tequila’s in het assortiment. De enige daarvan die niet gerijpt is, is de Silver. Die gaat na het distilleren gelijk de fles in, vandaar de doorzichtige kleur. Hij heeft een zachte smaak, met peperige afdronk en een citrus aroma. Alle andere tequila’s zijn op verschillende manier op hout gerijpt.

Een Reposado mag in Mexicio niet korten dan twee maanden en niet langer dan één jaar in het vat rijpen. De Reposado van Patrón rijpt tussen de drie tot vijf maanden. Daardoor heeft hij een lichte, strooi-achtige kleur. Het is een zachte, zoete en zelfs licht fruitige tequila die een goede balans vindt tussen het zoete en pittige. In de afdronk merk je de peper, iets van honing en karamel.

De Añejo heeft 12 tot 14 maanden op het vat gelegen. Het is een wat donkerdere tequila, tegen het gele aan. Door de periode die hij op het vat heeft gelegen, krijgt de Añejo een sterkere houtsmaak, daarbij komen nog de smaken van gedroogd fruit, vanille en honing. Daardoor krijg je een complexe smaak. In de afdronk proef je de sterke balans tussen hout en agave waardoor je een heerlijke lange sterke smaak krijgt.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies