Proeft27.02.2020

Het is tijd om tequila uit de verdomhoek te halen


Het is de hoogste tijd om tequila uit de verdomhoek te halen. Daarvoor moet je wel even verder kijken dan de meuk die je drinkt tijdens je dronken escapades in de lokale bar/dancing. Verschillende sterren hebben in geïnvesteerd in tequila’s en The Rock heeft zelfs een eigen tequila-merk.

Als je in Mexico bent en je kijkt meewarig naar een aangeboden tequila, dan denken ze dat je helemaal gek bent. Bijna iedere Mexicaan is dol op tequila, sterren investeren in de drank en het is Dwayne Johnson zijn go to drankje als hij iets te vieren heeft. Hoe kan het dan zijn dat overwegend iedere Nederlander wel een slecht tequila-verhaal heeft?

Patrón Tequila

Nou, dat heeft vooral te maken met het feit dat je hier voor een shotje tequila natuurlijk nooit het goede spul krijgt. Niet verwonderlijk dat dit een slap aftreksel is van het echte werk. Probeer maar eens Caneï of Hugo te vergelijken met echte Franse witte wijn van een goed chateau. Bij ons werden de ogen geopend toen we voor het eerst een tequila van Patrón onder onze neus kregen.

Zestig handen

Net als alle andere tequila’s wordt Patrón in Mexico gemaakt en wel in de bergen bij Jalisco. Daar wordt alleen Weber Blue Agave geplukt met het optimale suikergehalte. Met een scherp gereedschap genaamd Cao strippen ze de bladeren om tot het hart van de plant te komen: de piña.

Nadat ze met de hand zijn gesneden worden ze gebakken in kleine baksteenovens om te zorgen dat ze gelijkmatig gekookt worden. Daarna worden ze geplet door een Tohano-wiel van twee ton gemaakt van vulkaansteen en een walsmolen.

Dat mengsel wordt drie dagen gefermenteerd, gedistilleerd en in sommige gevallen gerijpt in handgemaakte vaten. Voor de Patrón Reposado duurt dat twee maanden. Voor de oudste tequila van Patrón, de Extra Añejo 10 Años is dat logischerwijs 10 jaar. Dan worden ze gebotteld in de kenmerkende, handgemaakte flessen. Tijdens het productieproces is de tequila door in totaal zestig handen gemaakt.

<em>(Afbeelding: Patr\u00f3n A\u00f1ejo)<\/em>
(Afbeelding: Patrón Añejo)

Silver, Reposado en Añejo

Patrón heeft natuurlijk verschillende soorten tequila’s in het assortiment. De enige daarvan die niet gerijpt is, is de Silver. Die gaat na het distilleren gelijk de fles in, vandaar de doorzichtige kleur. Hij heeft een zachte smaak, met peperige afdronk en een citrus aroma. Alle andere tequila’s zijn op verschillende manier op hout gerijpt.

Een Reposado mag in Mexicio niet korten dan twee maanden en niet langer dan één jaar in het vat rijpen. De Reposado van Patrón rijpt tussen de drie tot vijf maanden. Daardoor heeft hij een lichte, strooi-achtige kleur. Het is een zachte, zoete en zelfs licht fruitige tequila die een goede balans vindt tussen het zoete en pittige. In de afdronk merk je de peper, iets van honing en karamel.

De Añejo heeft 12 tot 14 maanden op het vat gelegen. Het is een wat donkerdere tequila, tegen het gele aan. Door de periode die hij op het vat heeft gelegen, krijgt de Añejo een sterkere houtsmaak, daarbij komen nog de smaken van gedroogd fruit, vanille en honing. Daardoor krijg je een complexe smaak. In de afdronk proef je de sterke balans tussen hout en agave waardoor je een heerlijke lange sterke smaak krijgt.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Tequila

Dit zijn in 2022 de 10 meest populaire cocktails ter wereld

Aan het eind of begin van het jaar is het altijd fijn om de balans op te maken. Vandaar dat je in deze periode overal lijstjes voorbij ziet komen. Net voor kerst werd duidelijk wat de meest gezochte cocktails ter wereld...

Drinks06.01.2023

Dit zijn in 2022 de 10 meest populaire cocktails ter wereld

Tequila en mezcal domineerden 2022 en dat is pas het begin

Half-man, half-agave David Trampe sprak onlangs de legendarische woorden ‘mezcal is de mooiste en meest diverse drank die er is’ tegen me. Ik kan dit niet harder onderstrepen dan dat ik al doe. Dit jaar bleek al een...

Nieuws21.12.2022

Tequila en mezcal domineerden 2022 en dat is pas het begin

David Trampe (Botanero): ‘Mezcal is de mooiste en meest diverse drank die er is’

Toen ik door de The Art of Drinks gevraagd werd om tijdens de 2022 editie een tasting te houden met een toffe drank, was er maar een mogelijkheid: die moest over mezcal gaan. Op de volgende vraag of ik hem zelf wilde hos...

Drinks25.10.2022

David Trampe (Botanero): ‘Mezcal is de mooiste en meest diverse drank die er is’

The Mexican Marathon: leer alles over de lekkerste agavespirits

Mocht je deze zomer nog niet hebben genoten van een Paloma in de zon, dan is het de hoogste tijd om je richting Botanero in Rotterdam te begeven of er thuis zo snel mogelijk een (of twee, drie) te maken. Is dat teveel ge...

Drinks10.08.2022

The Mexican Marathon: leer alles over de lekkerste agavespirits

Nieuw duurzaam tequilamerk Mijenta landt in Nederland

Het kan bijna niet anders dan dat de zomer van 2022 in het teken staat van agavedranken: tequila en mezcal. De introductie van het duurzame, kleinschalige tequilamerk Mijenta in ons land past precies in die trend. Vanuit...

Drinks23.06.2022

Nieuw duurzaam tequilamerk Mijenta landt in Nederland

Grote kans dat Teremana Tequila in 2022 op Europese bodem verkrijgbaar is

Een paar weken geleden werd al duidelijk dat 2022 het jaar van premium tequila en mezcal gaat worden. Misschien wel het merk waar veel van verwacht: Teremana Tequila, het tequilamerk van Dwayne ‘The Rock’ Johnson. Nu...

Nieuws03.02.2022

Grote kans dat Teremana Tequila in 2022 op Europese bodem verkrijgbaar is

Premium tequila gaat dé drank in 2022 worden om cocktails mee te maken

De afgelopen tijd heb ik in meerdere artikelen niet onder stoelen of banken gestoken dat ik liefhebber ben van agavaspirits en in het bijzonder mezcal. Daarom ben ik enorm verheugd met een nieuw Amerikaans onderzoek naar...

Drinks16.12.2021

Premium tequila gaat dé drank in 2022 worden om cocktails mee te maken

Deze vijf mezcals die je in Nederland kunt krijgen, zijn het uitproberen waard

Een paar weken geleden verscheen er hier op Eatly een artikel over waarom het deze zomer de hoogste tijd was om mezcal te ontdekken én omarmen. Zelf was ik tot een paar maanden geleden nog vrij onbekend met mezcal, maar...

Drinks07.09.2021

Deze vijf mezcals die je in Nederland kunt krijgen, zijn het uitproberen waard