Eatly proeft: Senang Saus

Eatly proeft: Senang Saus

Vorig artikel Volgend artikel

Voor Eatly proeft nuttigen wij niet alleen alcoholische versnaperingen of (zomerse) dorstlessers. Nee, we gaan natuurlijk ook in de weer met eten. Dit keer een speciale saus die zijn oorsprong in Nederlands-Indië kent: Senang saus.

Senang saus zag honderd jaar geleden het levenslicht. De overgrootmoeder van een van de oprichters achter het huidige bedrijf dat nu de saus produceert wilde destijds een lekkere saus maken, Met behulp van lokale producten maakte ze een eenvoudige en toch onderscheidende saus die net even iets anders was dan wat normaal op tafel kwam.

De saus kwam bij iedere gelegenheid op tafel: bij een gezellig samenzijn met vrienden en familie, na een dag hard werken of tijdens bruiloften of verjaardagen. Na het emigreren naar Nederland stond de overgrootmoeder van de oprichters weer voor een grote uitdaging: Hoe maak je de saus zonder de specerijen en producten uit het verre Oosten? Ze is gaan uitproberen en testen net zo lang totdat de Senang saus weer smaakte zoals ‘thuis’.

Hoe smaakt het?

De vierde generatie probeert nu Senang saus de wereld te laten veroveren. Zodoende mochten wij van Eatly de saus uitproberen. Op de website wordt al aangegeven dat de saus te combineren valt met allerlei producten en dat-ie geschikt is: bij saté en goed te combineren met wok-, vlees- en visgerechten.

Het is bijna blasfemie als je een Indische saus niet als eerste probeert met (zelfgemaakte) saté. Dat hebben we dus ook met de Senang saus. Voor deze Eatly proeft hebben we de saté gecombineerd met Senang saus, huisgemaakte pickled groenten en brood.

Geen pindasaus

Wat als eerste vooral gezegd moet worden: het is een heel andere saus dan een saté- of pindasaus zoals wij deze kennen in Nederland. Verwacht dat dan ook niet!

Waar wij de saus vooral om waarderen is om de umami smaak die hij toevoegt aan je gerecht. Door de andere ingrediënten en specerijen doet Senang saus haast fris aan bij je gerecht. Zodoende is het inderdaad met allerlei verschillende gerechten te combineren, het voegt écht een unieke smaak toe.

Wij zijn in ieder geval fan geworden en het loont de moeite om zelf te gaan experimenteren met de saus om te zien waar jij het lekker bij vindt en waar het in jouw ogen het beste mee te combineren is.

foto-sate
Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies