Vleesconsumptie in Nederland voor tweede jaar op rij toegenomen

Vleesconsumptie in Nederland voor tweede jaar op rij toegenomen

Vorig artikel Volgend artikel

Door de aandacht voor en investeringen in plantaardige voeding zou je mogen aannemen dat er in Nederland steeds minder vlees wordt gegeten. Maar niets blijkt minder waar. In 2018 steeg de vleesconsumptie in ons land voor het eerst in 10 jaar. En in 2019 is die trend doorgezet, zo blijkt uit jaarlijks onderzoek van de Wageningen Economic Research.

De tweede stijging op lijkt enigszins te verklaren door de toegenomen consumptie van pluimveevlees met ongeveer 0,4 kilo jaarlijks per persoon. Daarmee is het gewicht dat we in 2019 weg hebben geknaagd aan vlees met 0,6 kilo gestegen naar 77,8 kilo. Hieruit blijkt dat de opwaartse lijn is ingezet.

Buitenshuis

Het idee is dat de stijging van de laatste twee jaar te maken heeft met dat er meer buitenshuis wordt gegeten. Onderzoeker en consumptiesocioloog Hans Dagevos van Wageningen University & Research (WUR) zegt hierover: “De stijgende vleesconsumptie wordt mede buitenshuis veroorzaakt, door bijvoorbeeld toeristen en flexitariërs die restaurants en fastfoodketens bezoeken.”

Cijfers vleesconsumptie 2005 - 2019
(Tabel: Vleesconsumptie tussen 2005 - 2019 uit publicatie Wageningen Economic Research)

Op zichzelf is het een interessante onderzoeksvraag om te kijken of er een verschil is tussen de vleesconsumptie in huiselijke setting en in een restaurant. En in het verlengde daarvan wat in beide situaties een trigger is om wel/geen vlees te eten. Daar is tot op heden niet echt wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Wel komt uit zijdelingse studies naar voren dat in de setting van een restaurant de keuze voor vlees vaker gemaakt wordt.

Nieuwe factoren

Naar verwachting is het onderzoek dat volgend jaar wordt gepubliceerd over 2020 een van de meest interessante in deze reeks. Mocht het idee dat toeristen en buitenshuis eten ervoor zorgen dat er meer vlees wordt gegeten kloppen, dan moet er over dit jaar een daling zijn. Dit komt vooral omdat door de coronacrisis het toerisme een flinke knauw heeft gekregen en restaurants meerdere periodes de deuren moeten sluiten.

De publicatie: Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland (2005 - 2019) door Wageningen Economic Research.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies