Vijf weetjes over eieren die je helpen om altijd de meest verse eitjes te eten

Vijf weetjes over eieren die je helpen om altijd de meest verse eitjes te eten

Vorig artikel Volgend artikel

Eieren en Pasen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden of ze nou van chocolade zijn of door een kip gelegd worden. Over de categorie kippeneieren weten we schijnbaar nog lang niet alles, dat blijkt ook uit hoe goed het artikel over het perfect gekookte eitje is gelezen. Daarom een artikel met wat weetjes om de kennis over eieren iets op te krikken en tips om niets te verspillen van je paasontbijt.

Als je eieren langer vers wil houden, dan is het aan te raden om ze in de koelkast te bewaren. Door de koude temperatuur blijven ze langer vers. Eieren kunnen makkelijk geurtjes opnemen, dat komt door de poriën in de eierschaal. Zet ze in de koelkast dan altijd uit de buurt van producten die sterk ruiken en het liefst in de eierdoos.

Wit of bruin

Een van de vele vragen over eieren is waarom het ene ei wit is en het andere bruin. Het makkelijke antwoord: dat ligt aan het ras van de kip. Het grappigste aan dit hele weetje: aan de oorlel van een kip kun je zien welke kleur eieren ze legt. Een kip met witte oorlellen legt witte eieren en een kip met rode oorlellen legt bruine eieren.

Kleur dooier

Veel mensen denken ook dat de kleur van de dooier iets zegt over hoe vers een eitje nog is. De kleur van de dooier en de versheid hebben niks met elkaar te maken. Het heeft wel te maken met welk voedsel de kip te eten krijgt. Hoe meer caroteen in de voeding van de kip zit, hoe donkerder de dooier wordt.

Versheid

Wil je altijd het meest verse eitje uit je koeling eten? Check dan altijd even je ei door ze in een pannetje water te doen. De meest verse eieren zinken meteen naar de bodem. Eieren die wat minder vers zijn zakken ook naar de bodem, maar blijven rechtop staan. Is een eitje echt oud, dan blijft het drijven en misschien is het dan verstandig om er afscheid van te nemen.

Koud water

Een vers ei is lastiger te pellen dan een wat ouder ei als het gekookt is. Daarom wordt altijd aangeraden om een eitje na het koken gelijk onder een koude kraan te houden of af te laten koelen in een bakje met (ijs)water. Dat heeft met twee zaken te maken: het kookproces stopt op deze manier en het eiwit krimpt iets als het afkoelt en maakt zich zodoende enigszins los van de eierschaal.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies