Te vet, te zoet en te zout; aanpak gezond eten moet beter

Te vet, te zoet en te zout; aanpak gezond eten moet beter

Vorig artikel Volgend artikel

Op Eatly zijn al verschillende artikelen verschenen over het Preventieakkoord en het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP). Beide akkoorden hebben (voor een deel) als doel voedingsmiddelen gezonder maken. Alleen heeft het AVP volgens de Consumentenbod tussen 2014 en 2020 weinig opgeleverd, daarom moet het volgende kabinet meer doen om gezonder eten te agenderen.

Volgens de bond is het zo dat veel voedingsmiddelen nog altijd veel te veel zout, suiker en onverzadigd vet bevatten. Op de achtergrond wordt er op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gewerkt aan een nieuwe aanpak voor productverbetering die voor de komende 10 jaar geldt. De Consumentenbond wil dat er voor de nieuwe aanpak veel strengere afspraken worden gemaakt.

Onderzoek naar zout

Om de hiaten in de huidige akkoorden te illustreren haalt de bond een recent onderzoek aan. Daarbij werden 13 merken jong belegen 30+ kaas uit de supermarkt getest. Meer dan de helft van de kazen scoort een onvoldoende omdat er te veel zout in zit. Dat gaat ook op voor plantaardige kaas, dit blijkt geen gezond alternatief. De 6 merken die onderzocht werden bevatten allemaal kokosolie waarin veel verzadigd vet in zit, daarnaast is de helft ook te zout.

Minder zout

Het blijkt voor een deel van de fabrikanten nog een hele klus om het zout los te laten, terwijl anderen laten zien dat het wel kan. In de AH biologische groene pesto zit bijvoorbeeld maar 0,9 gram zout per 100 gram, terwijl in de Plus Moment Pesto 4,8 gram zout op de 100 gram zit. Datzelfde gaat op voor vegetarisch gehakt. In de Quorn Vegetarisch fijngehakt zit 0,3 gram zout per 100 gram en in de Picnic vegan gehakt zit 1,6 gram zout. Een onderzoek uit 2018 wees toen al aan dat hetzelfde opgaat voor suiker. Volgens de Consumentenbond is het daarom de hoogste tijd voor strengere afspraken.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies