Smaakvoorkeuren worden beïnvloed door geografische en culturele verschillen

Smaakvoorkeuren worden beïnvloed door geografische en culturele verschillen

Vorig artikel Volgend artikel

Ieder land en eigenlijk bijna iedere regio heeft zijn eigen voedseltradities en -voorkeuren. Om een beeld te krijgen van hoe dit in Europa precies zit, heeft Air Up de populariteit van smaken geanalyseerd om zo de bestverkochte pods in kaart te brengen. Zo blijkt er een duidelijk verband te zijn tussen geografie, cultuur en smaak.

Een van de bijzondere ontdekkingen is dat de grote steden in Frankrijk en Italië een voorkeur hebben voor de subtiele tonen van perzik. In Groot-Brittannië gaat de voorkeur juist heel erg uit naar zoete smaken zoals framboos of meer citrus met citroen. De citrusachtige ondertonen van sinaasappel en vanille doen het daarnaast ook goed in Zwitserland en Nederland, terwijl de smaak van kersen het weer goed doet in België en Duitsland.

Vijf smaken

Smaak is onder te verdelen in vijf smaken: bitter, zoet, zout, zuur en umami. Hoe we die waarnemen lijkt eigenlijk vrij voor de hand liggend, alleen wordt deze waarneming ook beïnvloed door culturele en milieu-invloeden. Sowieso is het goed om te weten dat uit studies blijkt dat 80% van smaak die we waarnemen door de geur komt.

AirUp_Smaak

Geur

Waarschijnlijk is dat ook waarom we de geur van voedsel koppelen aan de eetlust en waarom mensen hun neus dichtknijpen als ze iets smerigs eten of drinken. Want op het moment dat we iets eten of drinken, stijgen de etensgeuren op naar de neus en die onze zintuigen dan verder voeren dan de vijf basissmaken.

Air Up

Het drinksysteem van Air Up maakt gebruik van een retronasale geur om aan water een smaakje toe te voegen. Dus je krijgt normaal water binnen en door een geurpod in de fles komt daar een smaakje bij, zonder dat je ook maar iets van suiker of calorieën binnenkrijgt. Daarvoor maakt het bedrijf gebruik van 25 natuurlijke aroma’s variërend van limoen tot cola en ijskoffie.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies