Schoolkantines worden gezonder als scholen begeleiding krijgen

Schoolkantines worden gezonder als scholen begeleiding krijgen

Vorig artikel Volgend artikel

Al jaren wordt er aandacht besteed om het voedselaanbod in schoolkantines gezonder te krijgen. Uit het promotieonderzoek van Irma Evenhuis aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) blijkt dat het aanbod en de uitstraling van schoolkantines gezonder wordt als scholen op dat gebied begeleiding krijgen.

Een van de partijen die scholen hiermee helpt is het Voedingscentrum. Met behulp van een set richtlijnen wordt aangegeven hoe kantines gezonder gemaakt worden. Uit het onderzoek van Evenhuis blijkt dat dit soort richtlijnen heel bruikbaar zijn en als scholen geholpen worden met het implementeren ervan, dat kantines ook daadwerkelijk een stuk gezonder worden.

Groot probleem

Uit de laatste onderzoeken blijkt dat in Nederland 1 op de 7 jongeren tussen 12 en 17 jaar (ernstig) overgewicht heeft. Zij worden bijna op ieder moment van de dag geconfronteerd met (ongezond) eten: tijdens pauzes op school, via social media, onderweg naar school en buiten schooltijd. Het nadeel van het voedsel waarmee ze geconfronteerd worden is dat de producten vaak niet in de Schijf van Vijf passen. Door te zorgen dat het eten en drinken op school in ieder geval binnenvalt, zorgt dat al voor een grote verandering.

Evenhuis over hoe dit te bewerkstelligen is: “Elke school is uniek. De één heeft een grote kantine met professionele catering en de ander is juist kleiner en maken en verkopen leerlingen zelf de producten. Echter, de richtlijnen zijn van toepassing op alle kantines. Daarom is het belangrijk dat elke school een eigen implementatieplan maakt samen met alle betrokkenen, zoals de cateraar, docenten, ouders, leerlingen en de gezondheidsbevorderaars van de GGD. Daarin spreken ze af wat ze willen bereiken en wie erbij betrokken zijn.”

Begeleiding

Qua begeleiding is het ook voor iedere school anders wat het beste werkt. Uit een evaluatie van de middelen die scholen kunnen gebruiken komt wel naar voor dat een persoonlijk bezoek en advies van een Schoolkantine Brigadier en online tools zoals de Kantinescan goede hulpmiddelen zijn op het gebied van implementatie van de richtlijnen.


Het onderzoek: On the way to healthier school canteens.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies