Recept Vrijheidssoep voor Bevrijdingsdag dit jaar gemaakt door tv-chef London Loy

Recept Vrijheidssoep voor Bevrijdingsdag dit jaar gemaakt door tv-chef London Loy

Vorig artikel Volgend artikel

Er lijkt een nieuwe traditie te zijn ontstaan rondom Bevrijdingsdag: een bekende chef die het recept maakt voor de Bevrijdingssoep die tijdens Vrijheidsmaaltijden op 5 mei overal in het land wordt gegeten. Een initiatief tijdens de coronaperiode in 2020 van Samuel Levie en inmiddels mag de derde chef, na Yvette van Boven en Nadia Zerouali, London Loy zijn recept met Nederland delen.

Misschien ken je Loy van Koffietijd, zijn kookboeken of zijn deelname aan Expeditie Robinson. Zelf heb ik van zijn kookkunsten eind vorig jaar mogen genieten tijdens The Table of Ocho. Dit jaar is hij in ieder geval waarvan zijn soeprecept in aanloop naar 5 mei in blik wordt verspreid om op 5 mei door heel Nederland gegeten te worden tijdens de zogenoemde Vrijheidsmaaltijden.

Gespreksstarter

Het idee os om tijdens deze maaltijden en met de soep het gesprek over vrijheid op gang te brengen. London Loy over zijn bijdrage: “Het recept mogen bedenken is een eervolle taak.Als ik mensen kan helpen over vrijheid na te denken, ben ik al heel blij. Of dat nou met soep, een ander gerecht, of alleen een gesprek is.”

Maïspap

De inspiratie voor zijn soep vond Loy in Suriname en dan wel in de befaamde maispap. Loy zegt hierover: “Om toch mijn roots er een beetje in te houden. En maïssoep is gewoon lekker: zoet, romig en je kunt het ook nog pittig maken.” Het recept wordt op korte termijn gedeeld via de kanalen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Vrijheidsmaaltijden

Op Bevrijdingsdag worden door het hele land Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. De kern van deze maaltijden is om een bijzondere ontmoeting aan de eettafel te creëren, waarbij gasten over vrijheid en onvrijheid spreken. Thema’s waar waarschijnlijk niet iedereen dagelijks bij stilstaat, maar waarover op 5 mei natuurlijk gesproken moet worden.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies