Ons ruimtelijk geheugen onthoudt calorierijk voedsel beter dan caloriearm

Ons ruimtelijk geheugen onthoudt calorierijk voedsel beter dan caloriearm

Vorig artikel Volgend artikel

Op het festival Lowlands worden jaarlijks allerlei (wetenschappelijke) onderzoeken gedaan onder de noemer Lowlands Science. Dat levert met regelmaat interessante bevindingen op. Uit een onderzoek tijdens de 2019 editie van het festival door Wageningen University & Research blijkt nu dat mensen de locatie van calorierijk voedsel beter onthouden dan die van caloriearm voedsel.

Tijdens Lowlands gaven onderzoekers aan 512 deelnemers de instructie om via een vaste route door een kamer met acht voedselproducten of acht naar voedsel ruikende wattenschijfjes te lopen. Die waren verdeeld door de ruimtes en als een deelnemer bij een van de 16 plekken aankwam, moest het eten geproefd of aan het schijfje geroken worden. Daarna werd aangegeven of hoe lekker het desbetreffende monster was en hoe bekend hij of zij ermee was.

Locaties

Op die manier probeerden de deelnemers onder meer chips, chocoladebrownie, appel en komkommer uit. Na het proberen en het lopen van de route werd aan hen gevraagd om in een onaangekondigde geheugentest op een kaart van de ruimte aan te geven waar welk voedsel te vinden was. Uit de resultaten die gepubliceerd zijn in het blad Scientific Reports van Nature Research blijkt dat deelnemers 27% accurater bij echt voedsel en 28% bij voedselgeuren op de kaart voedingsmiddelen met veel calorieën op de juiste plek wisten aan te geven.

Lekker geen rol

Opvallend resultaat is dat het voor de deelnemers niet uitmaakte of het ging om zoet, hartig of hoe lekker ze iets vonden of hoe bekend ze ermee waren. Eten dat ze mochten proeven wisten ze 2,5 keer nauwkeuriger in kaart te brengen, dan de monsters waar ze alleen aan hebben mogen ruiken. De onderzoekers trekken hieruit de conclusie dat het menselijk ruimtelijk geheugen een impliciete voorkeur heeft voor het lokaliseren van calorierijk voedsel. Iets dat negatieve gevolgen kan hebben op de voedselkeuze.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies