Onderzoek: bewerkt vlees en vleesvervangers veel te zout

Onderzoek: bewerkt vlees en vleesvervangers veel te zout

Vorig artikel Volgend artikel

Heel veel verbazing zal het niet opwekken, maar uit onderzoek van Questionmark in opdracht van de Nierstichting blijkt dat in vlees en vleesvervangers veel zout bevatten. Gemiddeld genomen zit er bijna een kwart van de dagelijkse hoeveelheid zout in die nog gezond is voor de nieren.

Dat laatste is een belangrijke toevoeging want gemiddeld genomen eet 85% (!) van de Nederlanders te zout eten. Vandaar ook het onderzoek naar het zoutgehalte om te achterhalen welke rol bewerkt vlees en vleesvervangers hierin spelen. Want dit zijn deze productgroepen zijn een van de belangrijkste bronnen van zoutinname van Nederlanders.

Zoutgehalte

Voor het onderzoek zijn 1365 bewerkte vleesproducten en 332 vleesvervangers onderzocht. Gemiddeld genomen zit er in bewerkt vlees 1,5 gram zout per 100 gram en bij vleesvervangers is dit 1,4 gram per 100 gram. Volgens het Voedingscentrum mag bijvoorbeeld een vleesvervanger maar 1,1 gram zout per 100 gram bevatten om in de Schijf van Vijf te passen. Dat gaat slechts op voor een kwart van de vleesvervangers.

Veel minder zout

Opvallend was dat de onderzoekers binnen een groot deel van de productgroepen minimaal een variant aantroffen met een afwijkend laag zoutgehalte. Hieruit maakt de Nierstichting op dat er genoeg kansen liggen voor supermarkten en de industrie om het aanbod van vleesvervangers te verbeteren zodat ze in de Schijf van Vijf vallen. Datzelfde geldt voor vleesproducten, want in die categorie is er ook veel verschil qua zoutgehalte van producten. Zo ligt het in het geval van schnitzels tussen de 0,15 en 1,90 gram zout per 100 gram.

Het volledige onderzoek Hoe zout is bewerkt vlees in de Nederlandse supermarkt? en Hoe zout zijn vleesvervangers in de Nederlandse supermarkt?.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies