Nutri-Score aangepast voor aantal productgroepen

Nutri-Score aangepast voor aantal productgroepen

Vorig artikel Volgend artikel

Het algoritme van Nutri-Score moet volgens een internationale wetenschappelijke expertgroep aangepast worden. Daarmee komt voor een aantal productgroepen de score wat meer in lijn met de voedingsadviezen. Met name de scores voor plantaardige oliën gaan hiermee een slag maken aangezien onverzadigde vetten binnen vrijwel alle Europese voedingsaanbevelingen passen.

Vanaf begin 2021 is de expertgroep het algoritme dat ten grondslag ligt aan de Nutri-Score aan het evalueren. De huidige versie biedt al veel nuttige vergelijkingen van voedingswaarde van voedingsmiddelen, maar de groep ziet mogelijkheden voor verbetering door een verdere afstemming van het voedselkeuzelogo en nationale voedingsrichtlijnen.

Energiegehalte

Op dit moment telt het energiegehalte van een voedingsmiddel zo zwaar mee dat alle plantaardige oliën en vetten een lage C, D of E score krijgen. Daarmee wordt eigenlijk aangegeven om het eten van deze oliën te beperken. Inmiddels is er genoeg bewijs dat deze oliën met veel onverzadigde vetten een gunstig effect hebben op de gezondheid. Daarom moet het algoritme aangepast worden.

Voedingsadviezen

Door het aanpassen van het algoritme komen de scores van deze oliën meer in lijn met voedingsadviezen die pleiten voor de vervanging van verzadigde vetzuren met onverzadigde verzuren in een eetpatroon. De wijzigingen hebben mogelijk ook invloed op andere producten met een hoog gehalte gezonde vetten, zoals bijvoorbeeld vette vis.

Rapport logo’s

Ook de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA publiceerde onlangs een rapport over voedselkeuzelogo’s. De EFSA heeft Europese voedingsaanbevelingen op een rij gezet en gekeken naar de inname van voedingsstoffen. De inname van verzadigde vetten, toegevoegde suikers, zout en calorieën is te hoog. Een lagere inname zou helpen om voedingsgerelateerde ziekten te bestrijden. De inname van voedingsvezels en kalium zou juist gestimuleerd moeten worden.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies