Na eerste stijging in tien jaar in 2020 toch weer minder brood gegeten

Na eerste stijging in tien jaar in 2020 toch weer minder brood gegeten

Vorig artikel Volgend artikel

Tijdens de lockdowns zijn er veel mensen thuis aan het broodbakken geslagen. Vandaar dat hier laatst een artikel verscheen over hoe je brood het langste vers kon houden. In 2019 werd er voor het eerst in 10 jaar weer meer brood gegeten, maar door de coronacrisis is dit in 2020 weer gedaald. Wel nam de thuisconsumptie van brood met 1,5% toe. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlanders Bakkerij Centrum (NBC).

De daling van de algehele broodconsumptie zit hem natuurlijk in de sluitingen van horeca en catering. Daardoor is het volume op dat gebied met 37,6% gedaald. Thuis nam het volume ietsjes toe met 1,5% maar over de hele linie is in 2020 er 5,5% minder brood gegeten. Daarmee komt de totale broodconsumptie in Nederland voor 2020 neer op 818.000 ton.

Ambachtelijke bakkers

Zoals ook op veel andere gebieden blijkt dat tijdens de pandemie consumenten meer ambachtelijke producten zijn gaan kopen bij lokale, kleinere winkels. De verkoop van brood steeg zodoende bij ambachtelijke bakkers met 10% terwijl dit bij supermarkten met 0,7% steeg. Daarbij zit er ook nog een verschillen met de discounters en de grote ketens. Bij die laatste werd meer brood verkocht.

Brood duurder

Aan de omzetcijfers van brood is op te maken dat brood iets duurder is geworden. Bij ambachtelijke bakkers nam de omzet met 14,7% toe en bij supermarkten 4,1%. De stijging bij de ambachtelijke bakkers komt doordat er in 2020 ruim 8% meer klanten werden getrokken. Per bezoek gaven die ook meer uit.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies