De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Dat Nederland geconfronteerd is met meerdere opeenvolgende regeringen die een blindvertrouwen hebben in een papieren werkelijkheid blijkt wel uit allerlei taksen die de huidige regering in wil voeren. Groot nieuw papieren probleem: de kalenderlandbouw. Die lijkt namelijk de Nederlandse frietappel enorm in de wielen te rijden.
Minister van Landbouw, Piet Adema, heeft in strijd tegen stikstof de kalenderlandbouw geïntroduceerd. Volgens deze nieuwe richtlijnen moeten voor 1 oktober alle aardappelen van het land zijn gehaald. Want op die datum moet een ‘vanggewas’ zijn ingezaaid dat de uitspoeling van stikstof naar het grondwater voorkomt
Onaantrekkelijk
In Nederland worden frietaardappelen inmiddels ook op zand- en lössgrond geteeld. Dat gaat om meer dan de helft van de in totaal 80.000 hectare. In cijfers gaat het om zo’ drieduizend telers die jaarlijks circa vier miljard kilo aardappelen opleveren. Door de nieuwe kalenderlandbouw dreigt dit enorm onaantrekkelijk te worden.
Zandgrond
Het is namelijk zo dat de aardappelen in de zandgrond vaak nog in september en oktober in de grond zitten. Dit omdat ze zo voldoende kunnen rijpen en afharden voordat ze gerooid moeten worden. Zo zijn ze optimaal om in het volgende stadium verwerkt te worden tot friet, want als ze te waterig zijn is het lastiger om ze te bakken.
Te nat
Het voorjaar van 2023 is in vergelijking met voorgaande jaren koud en nat geweest. In plaats van op de kalender te kijken, kijken de boeren naar de grond om te zien wanneer die klaar is voor een volgende stap. De grond was de afgelopen weken te nat om piepers te poten, waardoor deze dus later dan normaal de grond in gaan. Later de grond in betekent logischerwijs ook dat alles opschuift.
Kalenderlandbouw
De kans is zeer aannemelijk dat dit jaar allerlei boeren genoodzaakt zijn om de frietaardappels te vroeg te oogsten. Dat kan het missen van opbrengst ten gevolg hebben. Daarbij komt nog dat de logistieke uitdaging van: meteen na het rooien richting de frietverwerkers, in deze situatie gaat bekenen dat aardappeltelers aardappelen op moeten gaan slaan in grote schuren op hun erf.
Buitenlandse aardappelen
Het gevolg van dit alles is dat frietverwerkers door de timing of mindere oogst hun aardappelen moeten halen in het buitenland. Dit om de teruggang van de Nederlandse teelt op te vangen. Voor de tafelaardappelen lijkt er vooralsnog niet hetzelfde probleem te dreigen, deze hoeven minder groot te worden dus eerder oogsten is makkelijker.
Verder lezen over Friet
Nieuws26.06.2023
Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet
Nieuws13.06.2023
Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst
Nieuws27.05.2023
Nieuwe wetgeving maakt eigen bakje meenemen naar snackbar lucratief
(vanaf 1 juli)Food12.04.2023
Dit is de gemiddelde prijs van een hamburger met friet in Nederland
Food04.04.2023
Met de nieuwe specials bij Frites Atelier is de haute friture klaar voor het voorjaar
Hotspots03.04.2023
Frietboutique trakteert op huisgemaakte friet en vers ijs op nieuwe locatie
Nieuws31.01.2023
De Frietzza en knapperige frietjes nieuw op het menu bij Domino’s
Nieuws30.01.2023