Gebruik Nutri-Score makkelijker door samenwerking zeven Europese landen

Gebruik Nutri-Score makkelijker door samenwerking zeven Europese landen

Vorig artikel Volgend artikel

Een op Europees niveau gecoördineerde samenwerking tussen België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Spanje en Zwitserland moet ervoor zorgen dat het gebruik van voedingslabel Nutri-Score makkelijker gemaakt wordt. De stuurgroep bestaat uit vertegenwoordigers van instanties voor ieder land die verantwoordelijk zijn voor de uitrol en toepassing van het nieuwe voedingslabel in het desbetreffende land.

In verschillende Europese landen, waaronder Nederland, is de Nutri-Score gekozen als voedingslabel dat consumenten moet helpen een gezondere en bewustere keuze te maken bij aankoop van voedingsmiddelen. Om de introductie voor al deze landen te stroomlijnen is ervoor gekozen om met behulp van een Europese stuurgroep en wetenschappelijk comité eensgezindheid te creëren.

Gladplooien

Het is namelijk niet wenselijk dat een product in verschillende landen een andere Nutri-Score heeft. Daarbij moet de samenwerking ervoor zorgen dat producenten hulp krijgen bij de introductie, kleine bedrijven tegemoet wordt gekomen en consumenten goed op de hoogte worden gehouden over de Nutri-Score en meegenomen worden in het hele proces.

Daarnaast buigt het wetenschappelijk comité zich vooral op de mogelijke (wetenschappelijke) ontwikkelingen van het systeem achter het voedingslabel met als doel een betere gezondheid van consumenten die in samenspraak is met geldende voedingsrichtlijnen in de specifieke landen en hier een goed oordeel over te vellen.

Steeds meer landen

Het was Frankrijk in oktober 2017 die als eerste het voedingslabel heeft ontwikkeld en geïntroduceerd. In april 2018 volgde België en in november ook Spanje. Een jaar later waren het Duitsland, Zwitserland en Nederland die het systeem omarmden en daar sloot in 2020 Luxemburg zich ook bij aan. De hoop en verwachting is dat er meer landen zich aansluiten om in Europa eensgezindheid te creëren qua voedingslabel.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies