Duurzame kweekvis blijkt minder slecht dan eerder gedacht

Duurzame kweekvis blijkt minder slecht dan eerder gedacht

Vorig artikel Volgend artikel

Kweekvis staat er sinds 2016 dankzij een van onze favoriete tv-programma’s De Keuringsdienst van Waarde niet heel erg goed op. In de desbetreffende aflevering kwam naar voren dat er voor 1 kilo kweekzalm 4 kilo wilde vis nodig is. Maar onlangs gepubliceerd nieuw onderzoek trekt die cijfers in twijfel.

Het onderzoek is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Aquaculture en is geschreven door Björn Kok. Hij heeft een methode ontwikkeld die in samenwerking met plantaardig visvoer het ratio van de gehele viskweek kan brengen op 1:3 tot 1:4.

Visvoer

Kweekvissen krijgen qua voer als eiwitbron vismeel en als bron van omega 3-vetzuren visolie. Beiden worden voor het grootste deel gemaakt van in het wild gevangen ansjovis. De hoeveelheid wilde vis die nodig is om een kilo kweekvis te produceren wordt berekend met het FIFO-ratio.

Die wordt alleen berekend via verschillende methodes waardoor er spraken is van inaccurate en inconsistente ratio’s. De nieuwe methode die door Kolk is ontwikkeld geeft wel een accurate en consistente verwachting van de hoeveelheid wilde vis die nodig is om een kilo kweekvis te produceren.

eFifo

De nieuwe eFIFO-methode houdt rekening met sociaal economische drijfveren om vis te vangen voor de productie van vismeel en -olie. En ook met het gebruik van bijproducten zoals vishoofden, -graten en -vinnen. De ontwikkeling van de nieuwe methode is onderdeel van zijn thesis en valt terug te lezen in: Fish as Feed: Using economic allocation to quantify the Fish In : Fish Out ratio of major fed aquaculture species.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies