Lifestyle06.01.2021

Zo houd je goede voornemens op het gebied van eten vol in 2021


Naast minder alcohol drinken staat ‘gezonder eten’ ook altijd hoog op de lijstjes met goede voornemens. Toch blijkt dit voor genoeg mensen lastiger dan gedacht. Hoe krijg je het dan wel voor elkaar om deze goede voornemens te laten slagen? Gedrags- en voedingsdeskundige Roel Hermans van het Voedingscentrum heeft daar een paar tips voor.

Uit allerlei onderzoeken is al vaker gebleken dat het lastig is om goede voornemens op de lange termijn vol te houden. Iedereen begint heel enthousiast maar verslapt op den duur. Volgens Hermans gaat het om bewustwording: “Het is menselijk iets. Als je je gedrag wilt veranderen, moet je daar bewust mee aan de gang. Dat vinden we lastig, omdat dit energie kost en het ook niet altijd even leuk is om gedrag te veranderen.”

Realistische doelen

Een van de voornaamste redenen om gezonder te eten is omdat mensen willen afvallen. Het principe van afvallen is heel simpel: meer verbruiken dan je erin stopt, maar in de praktijk werkt dit nooit zo makkelijk. Afvallen hangt samen met andere factoren zoals een gezonder leef- en eetpatroon en ook vooral concrete en realistische doelen.

Dat laatste onderschrijft Hermans: “Het is belangrijk om realistisch te zijn. Vaak leggen we de lat te hoog. Daardoor wordt het juist moeilijker om het gewenste gedrag vol te houden. Het helpt om een concreet en realistisch plan te maken, met een duidelijk doel en acties. Een plan waar je graag mee aan de slag wilt en dat past bij je dagelijkse leven.”

Eerste stap is begin

Uiteindelijk begint het allemaal bij in actie komen, de eerste stap is het begin. Als je daarna kleine realistische doelen stelt, dan kom je al snel in een flow van dat je verandering ziet. Zo kun je bijvoorbeeld als je dagelijks brood eet voor lunch dit beginnen af te wisselen met soep en salades. Eet je dagelijks te weinig fruit, zorg dat je dan gewoon twee stuks fruit begint te eten. Kleine stapjes die op de langere termijn een groot resultaat gaan hebben.

Wat Hermans wel iedereen op het hart drukt is om het jezelf niet te moeilijk te maken: “Wees ook geduldig. Je gedrag veranderen vraagt om een kritische blik naar jezelf, maar ook een milde blik. Je bereikt je doel niet in één dag. Stel je hebt toch een keer de lokroep van de snoeppot niet kunnen weerstaan. Dat is niet erg, belangrijk is hoe je ermee omgaat. Ga niet bij de pakken neerzitten, maar pak de draad weer op. Neem jezelf gewoon voor om de volgende keer weer een appel te pakken als je trek krijgt tussendoor.”

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp