Gezond17.03.2015

Geef smaak aan je eten


Weg met de zakjes en pakjes

Als je graag veel smaak geeft aan je maaltijden dan ben je misschien geneigd om allerlei zakjes en potjes toe te voegen. Die geven snel veel smaak, maar eigenlijk is het vaak het zout en de aroma’s die de smaak geven. Als jezelf aan de slag gaat met kruiden en specerijen in de keuken zul je zien hoe simpel het is om veel smaak aan je eten te geven zonder al deze zakjes en pakjes vol met zout, kleurstoffen geurstoffen en smaakversterkers. Je moet maar eens op een verpakking kijken van een zakje voor spaghetti saus of een kruidenmix voor een oosters gerecht. Weet jij wat het allemaal is wat er inzit?

Ga daarom zelf aan de slag en laat al deze kant en klaar producten links liggen in de supermarkt. Je zult zien dat je eten veel lekkerder smaakt. Daarnaast hebben verse en gedroogde kruiden nog eens heel veel positieve invloeden op je gezondheid.

Veel kruiden hebben een hoge antioxidantwaarde, dit wordt aangegeven in de ORAC waarde. Hoe hoger de waarde, hoe meer antioxidanten. Deze antioxidanten helpen om de risico’s op ziekten te verkleinen. Zo zit b.v gemalen kruidnagel, gedroogde oregano en kaneel boordevol antioxidanten. Kijk
hier voor de ORAC top 100 van voeding met de meeste antioxidanten.

Vijf tips om je eten veel smaak te geven zonder zakjes en pakjes

Tip 1 Gedroogde kruiden en specerijen

Zorg dat er in je keukenkastje een hele rij met potjes gedroogde kruiden en specerijen staan. Kies bij voorkeur de biologische potjes. Als je b.v kerriepoeder, paprikapoeder, chilipoeder, kurkumapoeder, gemalen gember, gedroogde oregano, tijm, kaneel, knoflookpoeder en peper aanschaft dan heb je al een heleboel soorten die je ook weer prima kunt combineren.

Tip 2 Kruiden en specerijen kort bakken

Bak de gedroogde kruiden en specerijen eerst even kort aan. Fruit in een beetje olie eerst b.v knoflook en ui en voeg de kruiden en specerijen die je wilt gebruiken toe en bak ze even mee voor je de andere ingrediƫnten toevoegt. Er komt zo veel meer smaak vrij en zo heb je ook minder zout nodig.

Tip 3 Verse kruidenplantjes

Koop een paar verse kruidenplantjes. Verse kruiden geven veel smaak aan je gerecht. Sommige kruiden moet je op het laatst toevoegen omdat ze anders hun smaak verliezen en ze worden slap en zien er niet mooi meer uit. Dit is b.v. bij basilicum het geval. Er zijn ook kruiden die je juist bij het koken toevoegt, zoals rozemarijn en tijm of kruidnagel. Deze geven dan de smaak af aan het hele gerecht. Daarnaast ziet het er ook smakelijk uit als je wat verse basilicum over je pasta strooit. Ik ben zelf ook een grote fan van verse kruiden in een salade, vooral koriander en munt. Het geeft meteen een extraatje aan je salade.

Zelf vind ik het lastig om de plantjes goed te houden. Je kunt ook bosjes verse kruiden kopen die je in de koelkast nog een paar dagen kunt gebruiken.

Tip 4 Lekker in je drankje

Kruiden en specerijen kun je ook prima toevoegen aan allerlei drankjes. Denk maar aan verse munt in een smoothie en een stukje gemberwortel voor in een groente/fruitsapje. Kaneel kun je prima toevoegen aan een winters drankje en in plaats van cacao kun je ook wat kaneel op je cappuccino strooien.

Tip 5 Kant en klaar.. alleen zonder zout en toevoegingen

De meeste kruidenmixen bevatten veel zout en toevoegingen. Maar soms is het toch wel handig als je een kant en klaar potje hebt waar al een goede mix inzit. Er zijn gelukkig ook merken die alleen gedroogde kruiden gebruiken. De kruidenmixen van b.v Jonnie Boer hebben heel veel verschillende smaken. Van Latijns Amerikaans tot Indiaas. Er is altijd wel een variant die je aanspreekt.

Genoeg manieren zoals je ziet om de zakjes uit je keuken te bannen en aan de slag te gaan met “echte” kruiden en specerijen.

Couscous met Kruidenmix Ras el Hanout van Jonnie Boer
Couscous met Kruidenmix Ras el Hanout van Jonnie Boer
Couscous met verse munt
Couscous met verse munt
Fleur Farla

Fleur bewijst dat gezond en lekker eten prima samen gaan. Op Eatly deelt ze haar favoriete recepten en tips.