Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Campina speelt met Campina High Protein Greek in op de groeiende behoefte aan eiwitrijke voeding en de populariteit van Griekse yoghurt. Deze nieuwe smaak biedt niet alleen de volle, romige textuur van authentieke Griekse yoghurt, maar bevat ook tot 100 gram eiwitten per kilogram. Hierdoor is het de ideale keuze voor iedereen die bewust met voeding bezig is, of je nu sport of voor mensen die energiek aan de dag willen beginnen. Maar laten we eerst kijken wat Griekse yoghurt nu eigenlijk is en waarom proteïne zo belangrijk is voor ons lichaam.
Waarom Griekse yoghurt?
Griekse yoghurt is al jarenlang populair bij mensen die gezond willen eten zonder in te leveren op smaak en dan vooral als ontbijt. Dankzij het bereidingsproces waarbij een deel van het vocht uit de yoghurt wordt gefilterd, krijgt Griekse yoghurt een romige volle structuur en een meer zachte smaak. Diezelfde bereidingswijze zorgt er ook voor dat Griekse yoghurt van nature rijker is aan eiwitten dan gewone yoghurt, en tegelijkertijd lager in koolhydraten, en dan met name suikers.
Het resultaat is niet alleen lekker en voedzaam product maar dat ook langdurig verzadigt. Dat zorgt ervoor het een goede basis voor een gezond en gebalanceerd ontbijt, zeker wanneer je het combineert met ingrediënten als vers fruit, volkoren granen, zaden of noten. Je kunt stellen dat het inmiddels een ontbijtklassieker is die waarschijnlijk door grote aantallen mensen dagelijks wordt klaargemaakt. Persoonlijk vind ik het op warme dagen ook als lunch lekker al gooi ik dan in m’n bowl nog wel wat extra ingrediënten (rood fruit en muesli).
Proteïne in yoghurt, huhh, het maakt écht verschil
Eiwitten, ook wel bekend als proteïnen, zijn onmisbaar voor ons lichaam. Ze vormen de bouwstenen van spieren, huid en cellen, maar zijn vooral bekend vanwege hun rol in spierherstel en -behoud. Dat maakt ze niet alleen belangrijk voor iedereen die sport, maar ook voor mensen die in een herstelproces zitten of gewicht willen verliezen zonder spiermassa te verliezen.
Wat misschien minder bekend is dat eiwitten ook bijdragen aan een langdurig verzadigd gevoel. Na een eiwitrijk ontbijt blijf je simpelweg langer vol, waardoor de neiging om tussendoor even wat te snacken flink afneemt. Bovendien vraagt ons lichaam meer energie om eiwitten te verteren dan bij vetten of koolhydraten. Hierdoor wordt het ook een boost voor je stofwisseling.
Dat is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom Campina hierin slim inspeelt met de introductie van Campina High Protein Greek. De romige yoghurt bevat tot 100 gram eiwit per kilogram. Er is ook een variant met 5% vet welke 95 gram eiwit per kilo oplevert terwijl de magere variant met 1,5% vet zelfs 100 gram haalt. Daarmee is het net iets meer dan zomaar weer een nieuwe yoghurt, maar juist een krachtige bron van dagelijkse eiwitten en ideaal als gezond ontbijt of snack om te herstellen.

Griekse Powerbowl: alles-in-één ontbijt
Als je het klaarmaken van een bowl teveel werk vindt is er de Campina Greek Powerbowl. Deze kleinere verpakkingen (175 gram) zijn verkrijgbaar als duo-packs in twee smaken: perzik en rood fruit. Elke bowl bevat 16 gram proteïne en combineert Griekse yoghurt met granen en fruit. Makkelijk als ontbijt of hersteloptie voor onderweg, op het werk of na het sporten.
Hieronder vind je wat recepten voor powerbowls die je makkelijk kunt klaarmaken. Zelf maak ik veelvuldig gebruik van ingevroren fruit uit de diepvries maar dat vraagt even wat uitleg.
Waarom fruit uit de diepvries slim en gezond is
Als je denkt dat ingevroren fruit een mindere versie is van vers fruit, doe je jezelf tekort. In veel gevallen is diepvriesfruit net zo voedzaam en soms zelfs voedzamer. Dat komt doordat het meeste fruit op het piekmoment van rijpheid wordt geoogst en direct daarna wordt ingevroren. Op die manier blijven vitamines, antioxidanten en smaak veel beter behouden. Dat in tegenstelling tot vers fruit, dat tijdens transport en opslag langzaam verder rijpt en soms onderweg voedingsstoffen verliest. Volgens voedingsdeskundigen blijven bij diepvriesfruit alle voedingsstoffen veel beter behouden.
Daarnaast is ingevroren fruit ook een duurzame en gewoon praktische keuze: je verspilt minder, het is vaak voordeliger per portie en je hebt altijd iets vers en gezond in huis. In combinatie met Griekse yoghurt vormt het een de basis voor een voedzaam en gezond ontbijt.
Ontdooi tip: De beste manier om diepvriesfruit te ontdooien is het de avond ervoor uit de vriezer te halen en het daarna in een schaaltje in de koelkast zetten. Zo blijft de textuur en smaak beter behouden en voorkom je dat het fruit slap of waterig wordt. Bovendien zijn bessen of stukjes ananas de volgende ochtend lekker koel en sappig wat je bowl nog frisser doet smaken.
Tropische ochtendboost met ananas en kokos
- 200 g Campina High Protein Greek (1,5% vet)
- 75 g ananas (ontdooid)
- 1 eetlepel kokosrasp
- 1 eetlepel pompoenpitten
- Snufje kurkuma
Energie bowl met rood fruit
- 200 g Campina High Protein Greek (5% vet)
- 50 g frambozen + 50 g rode bessen (diepvries, ontdooid)
- 2 eetlepels suikervrije granola
- 1 theelepel lijnzaad
- Snufje kaneel

Persoonlijke favoriet: banaan en zwarte bessen bowl
- 200 g Campina High Protein Greek (1,5% vet)
- 1 rijpe banaan in plakjes
- 2 eetlepels muesli (zonder toegevoegde suiker)
- 50 g zwarte bessen (ontdooid)
- Snufje kaneel
- 1 theelepel kokospoeder in plaats van honing (minder suiker)
Een bowl is niet alleen lekker maar ook leuk om te maken. Het geeft je ook het gevoel dat je wat bewuster bezig bent met je voeding en dat s’ochtend vroeg. Je kunt de dag niet beter beginnen.
